Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Han är ny vice president för FIP

Lars-Åke Söderlund har valts till ny vice president för den internationella farmacifederationen FIP.
"Det känns hedrande att bli vald," säger han.

När Lars-Åke Söderlund insåg att han vunnit och fått över 50 procent av rösterna i valet till vice president för FIP (International Pharmaceutical Federation) blev han både förvånad och glad.

– De andra två kandidaterna är oerhört kompetenta, så det kändes kul och hedrande att bli vald. Nu kommer jag att jobba på högsta nivå inom organisationen och vara med och utforma FIP:s strategiska utveckling, vilket känns jättespännande, säger han.

Sveriges Farmaceuter är en av medlemsorganisationerna i FIP och de som nominerade Lars-Åke Söderlund Han har tidigare varit ordförande för FIP:s största sektion, sektionen för öppenvårdsfarmaci, och är tillika ordförande för FIP:s programkommitté för World Congress of Pharmacy. Han tillträdde sitt nya uppdrag den 20 september.

Vi arbetar nu för att säkerställa att apoteken ingår i nationella vaccinationsprogram där målet är att farmaceuter kan vaccinera.

Han berättar att det första han kommer att göra i sin nya roll som vice president är att verka för att implementera FIP:s vision.

– Vi har en strategisk plan med 21 utvecklingsmål. Det är en karta för att utveckla apoteksbranschen till att bli en än mer värdefull komponent i morgondagens hälso- och sjukvård, säger han och fortsätter:

– Apoteken kan ha en mycket tydligare roll i primärvården och vi arbetar nu för att säkerställa att apoteken ingår i nationella vaccinationsprogram där målet är att farmaceuter kan vaccinera. Det finns god internationell erfarenhet av farmaceuter som vaccinatörer, bland annat mycket högt förtroende för apotek och farmaceuter och en ökad tillgänglighet, samtidigt som det avlastar primärvården, säger Lars-Åke Söderlund.

Han tycker också att FIP har visat på sin viktiga roll under pandemin – att vi har ett behov av, och ser vikten av att länder håller ihop för att utbyta tankar och idéer med varandra.

– Apoteksbranschen har aldrig varit så enade som vi är nu i spåret av pandemin. Den har visat att apoteken är livsnödvändiga både i Sverige och andra länder. Att Sverige nu är med på högsta nivå i dessa internationella sammanhang är både roligt och viktigt. Vi tar med oss en del av Sverige ut i världen, och får med oss en del av världen tillbaka, säger Lars-Åke Söderlund.

Lars-Åke Söderlund har tidigare fått utmärkelsen Årets Farmaceut, som han fick för att under hela sitt yrkesliv har arbetat för att förbättra läkemedelsanvändningen och utveckla farmaceuternas roller på apotek i Sverige och i världen.

Läs mer: Han är Årets Farmaceut 2020

Andra läser