Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Han är Årets Farmaceut 2020

Lars-Åke Söderlund, ordförande i FIP:s största sektion, sektionen för öppenvårdsfarmaci och ordförande i FIPs programkommitté, har fått utmärkelsen Årets Farmaceut. Han får det för att under hela sitt yrkesliv har arbetat för att förbättra läkemedelsanvändningen och utveckla farmaceuternas roller på apotek i Sverige och i världen.

Han är både glad och tacksam när Svensk Farmaci når honom på telefon kort efter tillkännagivandet.

– Man går ju inte runt och tänker att man ska få Sveriges Farmaceuters finaste utmärkelse, men det är faktiskt lite overkligt. Och hedrande så klart, säger Lars-Åke Söderlund.

I motiveringen står det att han under hela sin karriär har arbetat med hur farmaceuter kan öka patientsäkerheten på både ett nationellt och internationellt plan. Han har också under många år gjort uppskattade och värdefulla insatser inom FIP (International Pharmaceutical Federation) och han är en flitigt anlitad föreläsare internationellt. Lars-Åke är idag ordförande i FIP:s största sektion, sektionen för öppenvårdsfarmaci och samtidigt ordförande i FIP:s programkommitté.

– Vi avslutade nyligen den virtuella FIP-kongressen. I början av sommaren ställde vi in den fysiska kongressen, och ägnade sommaren till att skapa en helt ny digital kongress med ett helt nytt tema, ”Living and learning through the covid-19 pandemic – Global reflections”. Det blev många och långa digitala möten varje dag i somras, men det gick väldigt bra. Öppningsceremonin hade 7 000 följare.

Patient- och läkemedelssäkerhet är ett genomgående tema i hans yrkesliv. I spåren av covid-19 är det tydligt att vården behöver avlastas, och vi ska nog inte gå tillbaka till hur det var innan pandemin slog till, menar han.

– Apoteken kan göra mer som en del av ett utvidgat primärvårdsutbud. Med inspiration från andra länder, till exempel Kanada och Skottland, skulle det i Sverige kunna innebära att apoteken får ersättning för tjänster såsom läkemedelsgenomgångar, uppföljning av insatt behandling och att förnya recept vid kronisk sjukdom., säger Lars-Åke Söderlund.

Om utmärkelsen Årets Farmaceut:
Sedan 1983 utses Årets Farmaceut av Sveriges Farmaceuters styrelse. Priset delas ut på Internationella Farmaceutdagen och består av äran och 10 000 kronor. Utmärkelsen tilldelas ”en farmaceut som verkar eller har verkat i Sverige och som genom sina insatser inom den praktiska farmacin har bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”.

Läs mer på Sveriges Farmaceuters webbplats >>

En längre intervju med Lars-Åke Söderlund kommer i Svensk Farmaci nummer 5, i din brevlåda den 23 oktober.

Mest läst