Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Här delar drönare ut apotekens produkter

Drönare som levererar apoteksprodukter är verklighet i Finland – i alla fall under kommande vecka. Riktiga kunder kommer att kunna beställa varor som sedan leveras till en upphämtningsplats.

Kan drönare hjälpa till att leverera apoteksvaror i framtiden?

Ett pilotprojekt där drönare levererar apoteksprodukter pågår just nu i Helsingfors i Finland. Riktiga kunder kommer att 24-29 augusti kunna få sina beställningar flugna till en upphämtningsplats, enligt ett pressmeddelande från företaget Forum virium Helsinki som tillsammans med Helsingfors stad ligger bakom pilotprojektet.

Syftet med projektet är bland annat att utvärdera denna typ av leveransmetod för att se om den kan användas i framtiden, men det ska också hjälpa företag att testa nya tjänster och tekniker i en verklig stadsmiljö.

Kunder som gör beställningar kommer att kunna göra dessa via det finska apotekskedjan Lauttiksen Apteekki.

”Apotekens uppgifter blir allt mer mångsidiga. I framtiden kan drönare som flyger i luften vara ett snabbt sätt att transportera exempelvis apotekens e-handelsprodukter direkt till kunder eller brådskande beställningar till äldreboenden,” säger apotekaren Risto Holma från Lauttiksen Apteekki, i pressmeddelandet.

Kunderna kommer att ha begränsade beställningsmöjligheter. Under pilotprojektet går det till exempel inte att beställa läkemedel.

I Sverige levereras apoteksvaror ännu inte med hjälp av drönare, men tekniken hjälper till på andra ställen. Polisen har använt drönare för bland annat övervakning och sjukvården har tagit hjälp av dem i arbetet mot hjärtstopp genom att flyga ut hjärtstartare vid akutlarm.

Tidigare har dönare även testats för att köra ut läkemedel inom ett projekt i Region Västerbotten, som handlade om att ställa om transporterna inom vården för att minska bilburna transporter. Drönare användes då för att transportera både läkemedel, prover och annan utrustning.

Andra läser