Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag känner en oerhörd stolthet”

En humoristisk adventskalender om hur läkemedel ska sorteras gav vårdenhetsfarmaceuten Sandra Erlund miljöpris som Årets eldsjäl. "Det ger mig bränsle i min strävan att göra det jag kan för att förbättra vår miljö och hälsa," säger hon.

Sandra Erlund, vårdenhetsfarmaceut och miljöinformatör på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, tilldelas Region Stockholms Miljöpris 2021 i kategorin Årets eldsjäl för sitt arbete med att sätta fokus på miljöfrågor kopplat till läkemedel. Hon får priset efter att ha förbättrat Karolinska universitetssjukhusets avfallshantering av läkemedel och för att ha jobbat med att minska onödigt svinn av läkemedel.

– Jag känner en oerhörd stolthet att ta emot det här priset. Det värmer i hjärtat och jag blir ännu mer motiverad att fortsätta mitt miljöengagemang. Det är kul att priset finns och att miljöarbete lyfts, säger Sandra Erlund.

Hon har hand om läkemedelshanteringen på fem av sjukhusets avdelningar och insåg tidigt att det fanns stora möjligheter till förbättring när det gällde läkemedelssvinn och sortering av förbrukningsmaterial. I julas fick hon idén att på ett humoristiskt sätt hjälpa och utbilda sina kollegor i hur korrekt avfallshantering ska se ut.

– Jag skapade en adventskalender i fyra delar, där jag hade på mig tomteluva och satt med en svart säck. Sedan frågade jag vilken behållare tittaren trodde att förbrukningsmaterial skulle kastas i. Kalendern fanns på sjukhusets interna hemsida och delades även till övriga verksamheter. Många tyckte att den var rolig, säger Sandra Erlund.

Sandra Erlund får ta emot pris som Årets eldsjäl.

Filmerna bidrog till att avfallshanteringen på läkemedelsrum och desinfektionsrum på de avdelningar och mottagningar som hon jobbar på förbättrades. Hanteringen på de olika avdelningarna ser också likadan ut, så att personal som arbetar på flera ställen känner igen rutinerna.

– Under pandemin har personalen fått rotera i allt större utsträckning, och när sorteringen såg annorlunda ut på de olika avdelningarna blev det i stressiga situationer lätt att läkemedel hamnade fel. När jag då såg till att avfallshanteringen såg likadan ut på alla avdelningar, så gick det snabbare att sortera och det blev i större utsträckning också rätt sorterat, säger Sandra Erlund.

Hur har responsen från dina kollegor varit?

– Den har varit bra och jag har blivit glad när de har kommit och ställt frågor. Det visar på att de också bryr sig om de här frågorna, jag blir glad när de vill göra rätt, säger Sandra Erlund.

Vårdenhetsfarmaceuten Sandra Erlund vill inspirera fler att bli mer miljömedvetna.

Hon tror att hennes eget miljöengagemang tog fart redan under uppväxten ute på landet.

– Har man respekt för djur och natur, så tror jag att miljömedvetenheten sitter i ryggmärgen. Det har blivit en naturlig del av mig att sortera och tänka på hur vi påverkar vår miljö när vi slänger läkemedel på fel sätt. Jag hoppas att vi på Karolinska kommer att jobba ännu mer med de här frågorna och fokusera mer på att välja substanser och läkemedel som inte är lika farliga för miljön, säger Sandra Erlund.

Andra läser