Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon är ny ordförande på QPharma

Shahpar Ghobadi är nyvald ordförande i lokalfacket på företaget QPharma. Hon är glad över sin nya roll, men menar att den också innebär mer arbete och ett större ansvar.

Shahpar Ghobadi, senior produktutvecklare på QPharma och nyvald ordförande i lokalfacket.

Shahpar Ghobadi har fått frågan om att bli ordförande tidigare, men alltid tackat nej eftersom hon har varit nöjd med att vara vice ordföranden. Men när den tidigare ordförande inte ville fortsätta och klubben var nära att upplösas såg hon inget annat val än att ställa upp.

– Det känns såklart bra och det är jätteroligt att ha blivit vald, men det är också lite betungande utöver de ordinarie arbetsuppgifterna jag har, säger Shahpar Ghobadi, som jobbar som senior produktutvecklare på QPharma.

Hennes fackliga engagemang började tidigt. Efter att ha utbildat sig till analytiskt kemist på Lunds universitet började hon jobba på Astra Zeneca och hade många olika fackliga uppdrag. Efter 17 år gick Shahpar Ghobadi en vidareutbildning och blev apotekare 2013 och jobbade på apotek. Men redan efter två år längtade hon tillbaka till forskningen och började jobba på QPharma, som bland annat tillverkar läkemedel.

– Vi har olika uppdragsgivare och utvecklar bland annat olika produkter för dem inom olika områden. Det kan till exempel vara en injektionspenna som vi sätter ihop och levererar till olika marknader. Vi tar också fram material för olika kliniska studier, ser om det kan användas och testar hur bra det är, säger Shahpar Ghobadi.

Hon ser positivt på hur företaget hanterat svårigheterna under pandemin. Personal som har kunnat jobba hemifrån har fått göra det och det har gjorts åtgärder för personal som behövt vara på arbetsplatsen, till exempel de inom produktion.

– Vi har hört både för och nackdelar från personalen. En del har känt sig trygga att jobba hemifrån eftersom de tillhör riskgrupper, medan andra tycker att det varit jobbigt att vara hemma så länge. Generellt så är det ingen som uppskattar att vara hemma under så lång tid som vi nu har varit. De flesta saknar den sociala delen som är viktigt för ens välmående, säger Shahpar Ghobadi och fortsätter:

– Att vara på jobbet gör att många presterar bättre eftersom vi kan byta tankar och åsikter med varandra. Det är jobbigt att missa den sociala delen, säger hon.

Vad jobbar er förening med just nu, står ni inför några särskilda utmaningar?

– Företaget expanderar och växer snabbt, vilket såklart är roligt, men det innebär också en del utmaningar och svårigheter. Det kan innebära att vi plötsligt står inför ett stort personalbehov som måste lösas, nya rutiner och anpassning till en ny organisation. Allt det tar tid och energi – både för personalen och företaget. Här har vi börjat med samverkansmöten, då vi fackliga representanter har regelbundna möten med representanter från ledningen för att det ska gå så smidigt som möjligt. En expandering innebär också att marknaden går bra, det gör också att personalen är rörlig och kan gå till nya jobb, så man måste bemöta personalen behov och förväntningar väl för att vi inte ska stå med ett underskott av personal, säger Shahpar Ghobadi.

Andra läser