Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sajt ger snabba svar om läkemedel

Via sajten Svelic kan du söka bland över tusen utredningar av läkemedelsfrågor, men än så länge har relativt få hittat dit.
– Farmaceuter kan använda den som en snabb källa, säger apotekaren Hannah Colldén, som vill sprida kunskap om sajten.

Via Svelic.se samarbetar flera svenska och norska läkemedelsinformationscentraler och här kan alla ta del av utredningar av läkemedelsfrågor som vårdpersonal ställt.

– Vi drog igång sajten eftersom vi märkte att det fanns ett intresse för att läsa de utredningar vi gör varje gång någon ringer till sin regions läkemedelsinformationscentral för att fråga om ett läkemedel, säger Hannah Colldén, apotekare och funktionsansvarig för Läkemedelsupplysningen LUPP vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och en av representanterna för Svelic.   

Hon menar att det kändes som ett slöseri att informationen bara gick till personen som ställt frågan. Sajten lanserades förra våren, men antalet sökningar visar att det fortfarande är relativt okänd.

– Ju fler som får tillgång till svaren desto bättre. Samtidigt är det inget facit, utan mer en utredning som är gjord för en frågeställare vid ett specifikt tillfälle, och svaren uppdateras inte, säger Hannah Colldén. 

Hannah Colldén, en av representanterna för Svelic.se

På vilket sätt har farmaceuter nytta av hemsidan?   

– Som en snabb källa. Den vanligaste typen av frågor från farmaceuter inom sjukvården handlar om administrering av läkemedel. Det kan handla om huruvida det går att krossa ett läkemedel för sondmatning, hur ett läkemedel kan delas eller dess hållbarhet, säger Hannah Colldén. 

Det kan också komma frågor kring varför produktinformationen mellan två läkemedel skiljer sig, trots att de har likvärdiga substanser.   

– Produktinformationen för ett läkemedel kanske säger att det ska tas före maten, medan informationen för det andra säger efter maten. Då finns vi där för farmaceuten och kan reda ut vad som gäller, eller om det ens gör någon skillnad, säger Hannah Colldén.  

Hon berättar att farmaceuter också kan vara en kanal mellan övrig vårdpersonalen och Svelic.  

– Ibland är farmaceuten med under en rond och får med sig en fråga från en läkare eller sjuksköterska, som de sedan ställer till oss, säger Hannah Colldén och fortsätter: 

– Sedan publicerar vi många utredningar om framför allt biverkningar och interaktioner som kan vara väldigt användbara för farmaceuter både inom och utanför vården. 

Mest läst