Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hög smittrisk på jobbet – gravida farmaceuter i kläm

På arbetsplatser med hög smittrisk kan gravida stoppas från att jobba efter vecka 20, om det inte går att omfördela deras arbetsuppgifter. Bra, tycker Sveriges Farmaceuter, men det sätter också en del medlemmar i knepiga ekonomiska situationer eftersom de får så låg ersättning från Försäkringskassan.

En del gravida förbundsmedlemmar är oroliga – både för att skickas hem och tvingas stanna på jobbet.

Gravida från vecka 20 klassas som riskgrupp för covid-19, vilket gör att de har möjlighet att arbetsbefrias med ersättning från Försäkringskassan om arbetsmiljön inte kan göras smittfri. Flera medlemmar i Sveriges Farmaceuter har den senaste tiden hört av sig till förbundet med frågor som rör graviditet och många är missnöjda med att de blivit hemskickade av sin arbetsgivare eftersom det inte gått att förhindra smitta på arbetsplatsen eller ge medlemmen nya arbetsuppgifter.

– Det har dykt upp en del knepiga situationer kring det här. En del som jobbar på apotek har blivit sura, irriterade eller besvikna över att det inte gått att omfördela deras arbetsuppgifter. De har till exempel föreslagit att de kan jobba där de inte träffar kunder, men om de är där hela tiden blir de för stor belastning på annan personal som alltid måste vara vid kunderna, säger Jouni Ketola, ombudsman på Sveriges Farmaceuter.

Det är arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön och som bedömer om en gravid ska stängas av från arbetet eller ej.

– Då är det medlemmar som har hört av sig och uttryckt ett missnöje om att ersättningen är så låg. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 759 kronor per dag enligt Försäkringskassan vilket är långt under vad de normalt tjänar. Det blir ett stort tapp för dem, säger Jouni Ketola.

Jouni Ketola, ombudsman på Sveriges Farmaceuter.

Han pekar dock på att även om en del förlorar pengar på att skickas hem, så är det svenska systemet förmånligt.

– Lagen är tvingande för arbetsgivaren, de har inget annat val än att skicka hem sin gravida medarbetare. Sedan är lagstiftningen till för att skydda den tredje personen i den här situationen, barnet. Visst kan man förstå att reglerna ställer till det känslomässigt och ekonomisk, men det finns ett gott syfte bakom lagstiftningen.

Det finns också medlemmar som uttryckt oro kring att deras arbetsgivare inte kan skydda dem från smitta på arbetsplatsen.

– En del vill bli hemskickade tidigare än vecka 20. Då har vi rått dem att fråga arbetsgivaren, men sagt att det inte är något som arbetsgivaren behöver följa. Då kanske enda alternativet är egenansvaret för sin egna hälsa, säger Jouni Ketola.

Förutom svårigheterna med omplacering för de som jobbar på apotek kan det också uppstå problematiska situationer för gravida farmaceuter som jobbar inom regionerna.

– Här kan det till exempel finnas tillverkningsenheter där det inte går att garantera en säker arbetsmiljö för någon, då är den inte heller säker för de gravida. Men till skillnad från apoteken kan det här finnas ett kontor att jobba på istället och då kan arbetsgivaren omfördela arbetsuppgifterna för gravida farmaceuter och slipper skicka hem dem, säger Jouni Ketola.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tidigare efterfrågat tydligare riktlinjer för att bedöma coronarisker för anställda som är gravida. Men Jouni Ketola tycker inte att riktlinjerna är otydliga.

– Nej, det är ganska tydligt vad som gäller. Om man inte kan garantera en säker arbetsmiljö, i det här fallet för tredje part, då kan man förbjuda den anställde att komma till jobbet. Man tar det säkra för det osäkra, vilket är bra. Finns det gravida medlemmar som tycker att det är otydligt eller har funderingar rekommenderar jag att de hör av sig till sin lokalförening, eller till oss, det är därför vi finns, säger Jouni Ketola.

Andra läser