Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Stoppa hemlighetsmakeriet kring läkemedel”

Sverige borde kräva att läkemedelsbolagen offentliggör var deras läkemedel tillverkas – annars borde de inte få sälja sina läkemedel här överhuvudtaget, anser två debattörer.

Var olika läkemedelssubstanser tillverkas och under vilka omständigheter är i dag höljt i dunkel, vilket gör det svårt för apotekspersonal att ge svar till patienter som ställer frågor om läkemedlens miljöpåverkan.

Visserligen ska information om var både färdiga läkemedel och aktiva substanser tillverkas rapporteras in till Läkemedelsverket, men där stannar den. Från läkemedelsbolagens sida hävdar man att detaljer om tillverkningen inte får spridas eftersom de är affärshemligheter och att de globala bolagen annars skulle välja bort Sverige.

Det framhåller Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, och Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Men läkemedelsbolagen har fel, anser de, och pekar på att Nya Zealand sedan flera år tillbaka offentliggör information på produktnivå om var både den aktiva substansen och den färdiga produkten tillverkats, samt var läkemedlet förpackats.

“Om ett litet land som Nya Zeeland framgångsrikt kan ställa krav på transparens från läkemedelsindustrin så ser vi inte varför det skulle vara ett problem att göra samma sak i Sverige” skriver debattörerna.

De anser att ökad transparens är den billigaste åtgärden för att sätta press på läkemedelsindustrin att minska sina utsläpp. Och de framhåller särskilt situationen i världens största tillverkare av läkemedel, Indien och Kina, där tillverkningen i många fall får omfattande konsekvenser för miljön.

Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet.

Johan Wallér och Joakim Larsson pekar på att det från apotekens sida finns ett behov av att kunna ge rättvisande information om läkemedel, och att både kunder och apotekspersonal ställer allt mer detaljerade frågor kring hur olika läkemedel påverkar miljön.

“Konsumenterna är vana vid den informationen från i stort sett all annan handel, och deras oro är berättigad” skriver debattörerna” som nu vill att regeringen ställer högre krav på transparens.

Läs hela debattartikeln här.

Läs även: Regeringen vill införa miljöpremie för läkemedel.

Andra läser