Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Flera apotekskedjor visar sämre resultat under pandemin

Rena händer och färre sociala kontakter under pandemin än normalt har lett till miljontapp för apoteksmarknaden. Samtidigt slår apotekens e-handel nya rekord.

Både Kronans Apotek och Apotek Hjärtat har senaste veckan gått ut med sina kvartalsrapporter som visar på sämre resultat till följd av pandemin.

Kronans Apotek redovisar en minskning av omsättningen med 18 miljoner till ungefär två miljarder kronor det första kvartalet. Samtidigt som resultatet störtdykt från plus 54 miljoner till minus 5.

Apotek Hjärtat har haft en liknande utveckling med ett tapp från 4 till 3,7 miljarder kronor i omsättning under första kvartalet, jämfört med motsvarande period förra året.

– Resultatet för Apotek Hjärtat minskade kraftigt på grund av en mycket svag apoteksmarknad, skriver ICA-gruppens vd Per Strömberg i en kommentar till kvartalsrapporten.

Kronans Apoteks informationsdirektör Andreas Rosenlund menar att pandemin gjort folk friskare. Samtidigt har vården ställt om för att möta covid-19 – något som i sin tur fört med sig inställda behandlingar och därmed en minskad efterfrågan på både receptbelagd medicin och receptfria varor.

Även Lloyds Apotek har märkt av en svagare start på första kvartalet och i ett uttalande i tidningen Ehandel uppger Annelie Söderberg, marknads- och PR-chef på Lloyds Apotek, att den svagare inledningen av 2021 ska ses mot bakgrund av förra årets bunkringseffekt.

– Positivt är att vi ser en fortsatt stark tillväxt i vår e-handel, men andelen lyckas inte kompensera på total försäljningsnivå.

En positiv e-handelstrend är gemensam för apoteken. Under 2020 redovisade apoteksbranschens e-handel en försäljning på 64 miljarder kronor, en ökning med 4,5 procent från året innan. De första kvartalssiffrorna tyder på att trenden håller i sig.

Text: Jenny Palmqvist

Andra läser