Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Så mycket ökade apotekens distanshandel

E-handeln för landets apotek ökade kraftigt förra året och var fjärde produkt såldes på nätet under 2020. Det visar den nya branschrapporten från Sveriges Apoteksförening.

Förändringen beror framför allt på att äldre personer i spåret av pandemin har börjat använda nya vägar för att få sina läkemedel och apoteksprodukter.

E-handeln för Sveriges apotek ökade med närmare 60 procent under 2020 jämfört med året innan, enligt rapporten. Ökningen är särskilt påtaglig för kunder över 70 år, vilket också är en grupp som påverkats hårt av de restriktioner som satts upp under coronapandemin.

Under 2020 stod e-handeln för 16,3 procent av den totala handeln på apoteken, vilket kan jämföras med 10,7 procent under 2019. Men även om handeln på nätet har ökat är den fysiska handeln fortfarande dominant och stod 2020 för 83,7 procent av handel, jämfört med 89,3 procent 2019.

– De fysiska apoteken spelar fortfarande en mycket viktig roll för försäljningen av läkemedel, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, enligt ett pressmeddelande.

Samtidigt som e-handeln ökade blev också antalet fysiska apotek något fler. I dag finns totalt 1 433 öppenvårdsapotek, vilket är en ökning med sju apotek sedan året innan, och nio e-handelsapotek.

Här kan du ta del av hela branschrapporten 2021.

Läs mer om förskjutningen mot ökad e-handel och hur det påverkar farmaceuternas rådgivning här.

Andra läser