Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Regionen är redo att återuppta vaccinering

Vaccineringen med Astra Zeneca kan återupptas så fort tidsbokningen har ställts om för att matcha Folkhälsomyndighetens besked på torsdagseftermiddagen. Det säger Karl-Johan Lindner, apotekare och verksamhetschef på Enheten för sjukvårdsfarmaci på Region Västmanland.

– Vi började redan i förmiddags att planera för att skicka ut vaccinet till noderna. Vi anade att det här beskedet skulle komma och det här vaccinet kan ju förberedas i och med att det är en kylskåpsvara.

När vaccinet pausades förra tisdagen, efter larmet om allvarliga biverkningar, tvingades regionen boka av flera hundra patienter som såg fram emot att få sin spruta. Och även om det innebär att planeringen återigen måste kastas om är Karl-Johan Lindner nöjd med dagens besked – som är viktigt för det fortsatta vaccinationstempot och som dessutom speglar en ambition att minimera risken för de allvarligaste biverkningarna, som främst tycks drabba personer under 65 år.

– Jag tycker att det var ett klokt besked. Och inte helt oväntat när man ser till den data som finns.

Nu ska fördelningen ut till regionernas vaccinationsnoder bara synkas med bokningarna innan allt kan rulla igång igen.

– Det här fixar vi från vår sida. Vi har doser redo dels ute på noderna och dels hos oss centralt, säger Karl-Johan Lindner.

Om ett par veckor, v 15, räknar man dessutom med att kunna utöka antalet leveransdagar ut till regionens runt 15 vaccinnoder. 

Mest läst