Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Planeringen för Astra Zeneca ligger på is så länge”

Det är fortsatt stopp för Astra Zenecas vaccin i Sverige, trots att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gett klartecken. Förra torsdagens besked påverkar dock inte planeringen för Region Sörmland.

När beslutet att pausa Astra Zenecas vaccin kom på tisdagen fick Region Sörmland – precis som övriga regioner – tänka om. Det aktuella vaccinet hade planerats att användas vid en större vaccinationsinsats vid Parken Zoo i Eskilstuna, men nu fick istället Pfizers vaccin levereras dit.

– Vi har lyckats ha en liten buffert hela tiden, så på det akuta planet var det ingen fara för oss, berättar Rickard Kaugesaar, apotekare i läkemedelskommittén på Region Sörmland.

I grannregionen Västmanland tvingades man däremot ställa in ett stort antal planerade vaccinationer på tisdagen. Även i region Dalarna var man tvungen att avboka patienter som skulle få Astra Zenecas vaccin, berättar chefen för Region Dalarnas läkemedelsförsörjning Fredrik Ehrling.

– Men annars rullar det på bra, tycker jag. De leveranser av Astra Zeneca som kom i veckan får vänta i karantän men sedan hoppas vi på att Folkhälsomyndigheten släpper på det snart, sade han på onsdagen.

I Region Sörmland genomförs även helgens planerade vaccinationer med Pfizer. Och så hade det blivit oavsett vilket besked Folkhälsomyndigheten gett på torsdagen – det beslutet togs redan innan beskedet kom. 

– Planeringen för Astra Zeneca har vi lagt på is så länge, medan planeringen för Pfizer och Moderna fortgår, säger Rickard Kaugesaar.

Om Folkhälsomyndigheten ger klartecken till att återuppta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin blir utmaningen att få invånarna att känna sig trygga med vaccinet efter de turer som varit.

– Det blir nog det svåraste. Men samtidigt finns ett stort sug efter vaccin, konstaterar Rickard Kaugesaar.

I Region Sörmland jobbar två farmaceuter med planering, logistik och administration kring vaccineringen. Rickard Kaugesaar påpekar dock att det är många olika funktioner som samarbetar och bidrar i arbetet.

Nya rekommendationer

På fredagen kom Folkhälsomyndigheten återigen med nya rekommendationer för vaccineringen:

Äldre personer och personer med förhöjd risk för allvarlig sjukdom ska ännu tydligare prioriteras framför yngre.

Dessutom rekommenderas en senareläggning av dos 2 – till upp till sex veckor.

– I praktiken innebär detta exempelvis att äldre och andra med förhöjd risk för sjukdom och död ska erbjudas vaccin före vård- och omsorgspersonal, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett pressuttalande.

Andra läser