
Sedlar i olika valörer.
– Det verkar som om alla grupper har fått mer än märket förra året, vilket är positivt. Men det är också helt rimligt eftersom det råder farmaceutbrist, kommenterar förbundets förhandlingschef Martina Perzanowska.
Hon konstaterar att inget i årets statistik sticker ut särskilt; resultaten är stabila och lönerna ökar i ungefär samma takt som tidigare år.
Nytt för i år är däremot att förbundet i sin löneenkät också har ställt frågor om arbetsmiljön. Syftet är att sätta medlemmarnas ersättning och lön i ett annat perspektiv, och lyfta att hur man mår på jobbet kan vara minst lika viktigt som vilken lön man får i slutet av månaden.

Martina Perzanowska, förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter.
Svaren varierar mellan grupperna.
– Vi kan konstatera att det främst är inom industrin som vi har problem med oreglerad arbetstid, säger Martina Perzanowska.
55 procent av de industrianställda farmaceuterna svarar att de förväntas jobba extra utan att få övertidsersättning. För samtliga övriga grupper ligger siffran under 30 procent – när det gäller regionanställda en bra bit under.
Dessutom svarar hälften av farmaceuterna inom industrin att de förväntas vara tillgängliga på mobil eller e-post utanför arbetstid. Detsamma gäller för de apoteksanställda kollegorna, medan motsvarande siffra för region- och statligt anställda farmaceuter ligger på knappt 20 respektive 30 procent.
Enkäten är genomförd i slutet av 2020 och svarsfrekvensen är 50 procent. Du som är medlem i Sveriges Farmaceuter kan logga in och läsa hela rapporten med detaljerad statistik på förbundets hemsida.