Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Innehåll från

Kan restid räknas som arbetstid?

Jag är bosatt i en större stad och har nu fått ett jobberbjudande från ett apotek i en mindre stad cirka en timme bort. Kan jag be om att restiden räknas in i arbetstiden och om reseersättning?

Svar: Du kan absolut ta med frågan om högre ersättning på grund av den tid det tar för dig att resa till och från arbetet i förhandlingen om anställningsvillkoren. Dock så blir det ju till att arbetsgivaren ska betala lön för den tid det tar dig att resa varje dag – totalt blir det ju tio (10) timmar per genomsnittlig vecka för tid du inte utför arbete – motsvarande 25 procent av en heltidslön. En bättre lösning vore att använda det som argument för en något högre ingångslön – eftersom en mindre ort kanske inte är det lättaste att rekrytera farmaceuter till.

Mest läst