Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Anders Tegnell: ”Stanna hemma vid minsta symtom”

Anders Tegnell anser inte att Folkhälsomyndighetens rekommendationer behöver förtydligas efter uppgifterna om ett stort antal kunder med symtom dagligen på svenska apotek. De är redan extremt tydliga menar han; ” Vi säger hela tiden att vid minsta symtom ska man stanna hemma och absolut inte träffa nya personer.”

Vittnesmål från apotekspersonal om kunder som kommer in på apotek med symtom som skulle kunna vara covid-19 fortsätter att välla in efter dagens publicering.

”Tyvärr så stämmer detta väldigt bra. Vi möter dagligen sjuka människor med vanliga förkylningssymtom. Personalen som jobbar har inte tillräckligt med utrustning som kan skydda oss. Visst har vi på apotek fått ett visir och plexiglas som täcker en liten del av disken men detta är inte tillräckligt”, skriver en person som vill vara anonym.

”Även hos oss i Malmö kommer det dagligen in kunder med symtom. Vi har skyltar och info överallt, dekaler på golvet och framför kassorna, men det är förgäves. Jag använde både visir och har en skylt med “håll avstånd”, trots det så vill kunderna komma nära, vill att jag ska ta deras telefon och prata med någon som är sjuk därhemma “för att förklara vad som behövs” och så vidare. Situationen är ohållbar och jag fruktar för min hälsa VARJE DAG!”, skriver en annan apoteksanställd.

På Apotek Hjärtat vid Ica Maxi i Haninge, som är ett av de största apoteken inom Hjärtat med öppettider mellan klockan 7 och 22 varje dag, har personalen ägnat sig åt att föra statistik över kunder med symtom i egenvården under en tid. De kan visa att det kommer in mellan 20 och 25 kunder med symtom varje dag, enligt en apoteksanställd som har hört av sig.

Vid dagens presskonferens med bland annat statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten ställde Svensk Farmaci frågan om det fanns anledning att förtydliga rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten med anledning av de nya uppgifterna om en frekvent förekomst av kunder med symtom på svenska apotek.

– Jag tycker att våra rekommendationer är extremt tydliga. Vi säger hela tiden att vid minsta symtom ska man stanna hemma och absolut inte träffa nya personer, säger Anders Tegnell.

Han vill dock inte uttala sig om det lämpliga eller rimliga i att ett apotek har så många som 20–25 kunder med symtom per dag.

– Jag har ingen uppfattning om det, säger han på presskonferensen.

Andra läser