Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EMA startar tredje löpande granskningen av covid-vaccin

Det är företaget Modernas covid-vaccin som nu utreds löpande av det europeiska läkemedelsverket, EMA, precis som två tidigare vaccin.

Det europeiska läkemedelsverket EMA har startat ytterligare en löpande granskning av ett covid-19-vaccin. Denna gång är det företaget Modernas mRNA-vaccin som granskas.

Normalt måste all dokumentation om ett läkemedels effektivitet, säkerhet och kvalitet lämnas in samtidigt när man ansöker om ett godkännande. Den löpande granskningen används för att påskynda bedömningen och innebär att myndigheten granskar data allteftersom de blir färdiga. Men metoden förändrar inte kraven på säkerhet, effektivitet och kvalitet som ställs för ett godkännande.

– Det är viktigt att komma ihåg att en löpande granskning ställer precis lika stora krav på vaccinets säkerhet och effektivitet som vid andra granskningar. Ett godkännande kan ske först efter att företaget har lämnat in alla nödvändiga data för vaccinet, exempelvis resultat från kliniska prövningar på människor, och ansökt om ett godkännande. Det är därför idag inte möjligt att sia om när ett vaccin mot covid-19 kommer att godkännas, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist i ett pressmeddelande.

Detta är den tredje löpande granskning av ett covid-vaccin som den europeiska myndigheten startar. Redan tidigare granskas vaccin från Astra Zeneca/Oxford universitet och Pfizer/Biontech på detta sätt.

Mest läst