Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Två apotek i Stockholm stängs efter allvarliga brister

S:t Eriks Apotek på Kungsholmen i Stockholm och Al-Wasty Apotek i Stockholmsförorten Sätra stängs tillfälligt av Läkemedelsverket på grund av allvarliga brister i verksamheten.

De båda apoteken ägs och drivs av företaget Fridhemsplans Apotek AB. Apoteken inspekterades av Läkemedelsverket efter signaler om avvikelser, enligt myndigheten. Det de fann resulterade i en omedelbar stängning, men myndigheten vill inte gå in närmare på vad det var för avvikelser.

– Vi bedömer att beslutet om stängning av dessa två apotek är välgrundat. De brister som har framkommit är allvarliga avvikelser från regelverket. Vissa väsentliga förutsättningar saknas som krävs för att få driva apotek, säger Annika Babra, chef för apotekstillsynen på Läkemedelsverket.

S:t Eriks Apotek på Kungsholmen uppmärksammades i våras när de sålde handsprit och munskydd till extremt höga priser. Munskydden såldes även styckevis, något som Läkemedelsverket nyligen har uppmärksammat inte är tillåtet.

Stängningen av apoteken, eller förbudet att hålla öppet, gäller omedelbart och till dess att Läkemedelsverket fattar ett nytt beslut. Beslutet är förenat med ett löpande vite om 200 000 kronor för varje gång förbudet överträds.

Mest läst