Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Brist på remdesivir i Uppsala

Den ökande spridningen av covid-19 i Uppsala har gjort att lagret av det antivirala läkemedlet remdesivir börjar ta slut i regionen. Men medlet kommer att gå att beställa enligt Maria Landgren, apotekare och läkemedelschef i Region Skåne, som ansvarar för den nationella fördelningen av remdesivir.

Den senaste tidens ökande smittspridning av covid-19 i Uppsala har resulterat i allt fler covidfall på sjukhus och en lokal brist av läkemedlet remdesivir, något som Tidningarnas Telegrambyrå, TT, var först att rapportera.

– Vi har blivit tvungna att skärpa indikationerna för vilka som ska få det för att det ska räcka, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala till TT.

Sverige har hittills köpt in 3 000 doser av det antivirala läkemedlet som räcker till cirka 500 patienter. Läkemedlet fördelas mellan regionerna utefter folkmängd, men eftersom smittläget ser olika ut i olika regioner blir tillgången därefter berättar Maria Landgren, apotekare och läkemedelschef i Region Skåne, som ansvarar för den nationella fördelningen av remdesivir.

Maria Landgren, apotekare och läkemedelschef i Region Skåne.

Maria Landgren, apotekare och läkemedelschef i Region Skåne.

– På en del platser finns det ganska mycket kvar och på andra tar det slut, säger hon till TT.

– Uppsala är väldigt angelägna om att snabbt beställa och få nya doser denna veckan. Det är framför allt där det börjar ta slut, fortsätter hon.

Maria Landgren menar att ingen region kommer bli helt utan remdesivir, även om sjukhusfallen nu tilltar. Det finns mer att beställa.

– Jag är övertygad om att vi kommer se en ökad användning av remdesivir, men det kommer inte ta slut, säger hon.

Mest läst