Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EMA startar ny granskning av covid-vaccin

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har nu påbörjat ytterligare en löpande granskning av ett vaccin mot covid-19. Denna gång är det Pfizer och Biontechs vaccinkandidat som granskas.

Amerikanska Pfizer och tyska Biontech utvecklar ett mRNA-vaccin kallat BNT162, de befinner sig i slutet av klinisk fas III. Men redan nu har det europeiska läkemedelsverket, EMA, beslutat att inleda en så kallad löpande granskning, en av de processer som används för att påskynda bedömningen av läkemedel i en kritisk situation.

Den 1 oktober inleddes myndighetens första löpande granskning, då av Astrazenecas vaccinkandidat AZD1222.

– Det är mycket positivt att alla forskningsinsatser som hittills gjorts för att hitta ett vaccin mot covid-19 nu börjar ger resultat i form av forskningsdata som vi kan börja granska, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist, i en kommentar ifrån Läkemedelsverket.

Normalt måste all dokumentation om ett läkemedels effektivitet, säkerhet och kvalitet lämnas in samtidigt när man ansöker om ett godkännande. Men i det här läget kommer myndigheten att börja utvärdera de resultat som kommit fram i laboratoriestudier och initiala kliniska prövningar av vaccinet. Granskningen av fas III-data kommer att ske senare.

Mest läst