Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EU-kommissionen tecknar ett andra vaccinavtal

EU-kommissionen har nu tecknat ett andra avtal om rättigheter att köpa coronavaccin. Denna gång med Sanofi-Glaxosmithkline.

Ytterligare ett avtal om att få köpa coronavaccin har tecknats av EU-kommissionen. Foto: Shutterstock.

EU-kommissionen tecknade idag ytterligare ett avtal om option på att köpa coronavaccin. Denna gång är det med företagen Sanofi och Glaxosmithkline. Avtalet ger EU:s medlemsstater rätten att köpa 300 miljoner doser av det vaccin som Sanofi-GSK utvecklar. Det meddelar kommissionen i ett pressmeddelande. Det framgår inte till vilket pris vaccindoserna kommer att säljas.

Företagen utvecklar ett rekombinant vaccin mot covid-19 där Sanofi bidrar med sitt S-protein covid-19 antigen och GSK med sin adjuvans-teknologi.

Detta är det andra vaccinavtal som EU-kommissionen har teckat. Det första var med Astrazeneca som har kommit betydligt längre i sin utveckling och ligger redan i Fas III. Sanofi-GSK startade en fas I/II-studie nu i början av september och beräknar kunna gå in i fas III i slutet av året. Om allt går som planerat siktar företagen på att ha ett färdigt vaccin under andra halvan av 2021.

Andra läser