Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sverige tecknar vaccinavtal med Astrazeneca

Sverige har tecknat ett avtal med Astrazeneca om sex miljoner vaccindoser om deras vaccin blir godkänt. Samtidigt förhandlar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström med flera andra tillverkare för att få tillgång till en portfölj av vaccin.

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. Foto: Andes G Warne.

Sverige har idag accepterat det avtal med Astrazeneca som EU-kommissionens förhandlingsgrupp har tagit fram. Det innebär att EU får köpa 300 miljoner doser av vaccinet och att Sverige får en andel om två procent av det tilldelat efter folkmängd, det vill säga sex miljoner doser. Det finns sedan en möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser av vilka Sverige kommer att kunna få två miljoner.

Richard Bergström är Sveriges vaccinsamordnare och sitter med i EU-kommissionens förhandlingsgrupp tillsammans med personer från sex andra EU-länder.

– Allt har gått väldigt fort. Vi har ett avtal med Astrazeneca och nu förhandlar vi med några andra företag som ligger långt framme i vaccinutvecklingen. Jag förväntar mig att vi får 3–5 avtal på plats inom kort, säger han.

Det kommer alltså inte handla om ett vaccin som vinner utan man tänker sig använda ett batteri av olika vaccin.

– Vårt mål är att EU-länderna ska få tillgång till en portfölj av vaccin med olika egenskaper. Vi kommer kanske att vaccinera med ett vaccin först och sedan med ett annat, säger han.

Skälet till det är det ännu är oklart vilka vaccin som kommer att fungera bäst på olika grupper.

– Det är allmänt känt att det är svårt att få immunitet hos äldre. Vi får se om de första vaccinerna verkligen är effektiva hos äldre. Vi kommer att behöva ett flöde av olika vacciner under de kommande åren, säger Richard Bergström.

 

Fakta: Astrazenecas vaccin

Astrazenecas vaccin är ett så kallat virusvektorvaccin som tas fram i samarbete med en forskargrupp på universitetet i Oxford.

Hur många personer det räcker till beror på om fas III-studierna visar att det behövs en eller två doser för att ge ett tillräckligt skydd. Studierna kommer också att visa om det är möjligt att vaccinera två gånger utan att det utlöser en immunreaktion mot vektorviruset.

Preliminärt räknar man med att det kommer att bli nödvändigt, och möjligt, att vaccinera varje person två gånger. Då räcker vaccinet till tre miljoner svenskar och man kan till exempel vaccinera riskgrupperna och de som arbetar inom vård och omsorg.

Andra läser