Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Handspriten slut på apoteken

Det ökande antalet fall av bekräftat smittade av det nya coronaviruset i Sverige har resulterat i att folk köper handsprit som aldrig förr. Nu är den slut rapporterar apoteken, men det kommer in igen senare i veckan

Handspriten tillfälligt slutsåld på landets apotek. Foto: Shutterstock.

Oron för coronaviruset, sars-cov2, har resulterat i hamstring av både konserver och vattendunkar har flera medier rapporterat under helgen och nu rapporterar apoteken att handspriten, i princip, är slutsåld.

– Vi har i princip helt slut på handsprit. Det är möjligt att det finns någon enstaka förpackning kvar på något apotek. Munskydden är också slut och vi ser också en ökad efterfrågan på febernedsättande och smärtstillande, säger Andreas Rosenlund, presschef på Kronans apotek till Aftonbladet.

På grund av den ökade efterfrågan på handsprit, både i Sverige och andra länder, har leverantörerna haft svårt att få fram produkterna i samma tempo som de har sålts.

– Jag kan inte minnas att det hänt tidigare, säger Andreas Rosenlund.

Också Apoteket AB rapporterar om rekordförsäljning av handsprit och munskydd under januari och februari.

– Vi har sålt dubbelt så mycket handsprit och munskydd jämfört med samma period förra året, säger Magnus Frisk, ansvarig för extern kommunikation på företaget till Aftonbladet.

Även på e-handelsapoteket Apotea är samtliga varianter av handsprit ”Tillfälligt slut”.

Men bristen på handsprit är just tillfällig, enligt Magnus Frisk på Apoteket AB får de in mer handsprit redan under veckan.

Samtidigt publiceras en rapport i den vetenskapliga tidskriften Journal of Hospital Infection av tyska forskare som gått igenom den samlade vetenskapen om hur länge coronavirus överlever utanför kroppen. De har sammanställt 22 studier av coronavirus som SARS, MERS och HCoV och kan visa att dessa humana coronavirus kan överleva på metall, glas eller plast i rumstemperatur i upp till nio dagar. Just sars-cov2 är inte med i studien eftersom det viruset är så nytt, men enligt Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, finns det ingen anledning att tro att sars-cov2 skulle bete sig på något annat sätt.

– Man kan nog räkna med att det beter sig ungefär som de andra, säger han till TT.

Överlevnad i nio dagar i rumstemperatur sågs endast i en studie där den annars längsta överlevnaden var 4-5 dagar.

Det innebär ändå att det kan vara klokt att ha handdesinfektion med sig eftersom dörrhandtag, ledstänger, knappsatser till port- och pinkoder och andra ställen som många tar på kan lagra smittämnen från coronavirus under ganska lång tid. Den tyska studien går även igenom vilka desinfektionsmedel som är effektiva och där är alkohol ett av de mest effektiva.

Men när nu handspriten är tillfälligt slut kan det vara tryggt att veta att tvål och vatten fungerar lika bra. Viruset har ett hölje av fett vilket löses upp av tvålen och viruset inaktiveras.

– Man ska tvätta noga, och inte snåla med tvålen. Sprit fungerar också. Det inaktiverar viruset jättefort, några minuter räcker, säger Niklas Arnberg till TT.

Enligt Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, har man tagit del av den tyska rapporten, men anger trots det fortfarande att det inte är ”helt klarlagt hur länge viruset överlever utanför kroppen men preliminär information indikerar att det kan överleva under begränsad tid och endast under särskilda betingelser”. De tester som rapporten grundas på är utförda under väldigt specifika förhållanden i laboratoriemiljö, förklarar hon.

– Det är fortfarande inte visat att smittan kan föras över från föremål till händerna. Om vi får underlag som visar att smittan sprids den vägen så kommer vi att gå ut med det, säger hon till TT.

Studien: Kampf G et al. Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. 2020 J Hosp Infect.

Andra läser