Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Årets influensa ligger lågt – än så länge

Årets influensasäsong har inte dragit igång ännu och hittills är aktiviteten till och med lägre än tidigare år. Men Folkhälsomyndigheten räknar med att antalet sjuka kommer att öka de närmaste veckorna och uppmanar apoteken att ha antivirala läkemedel på plats.

Influensaaktiviteten i Sverige är än så länge låg, betydligt lägre än tidigare år. Det visar Folkhälsomyndighetens influensarapport för vecka 2 2020.

Under vecka 2 rapporterades 356 fall av influensa varav 274 fall av influensa A och 82 fall influensa B, vilket var en minskning med 12 procent jämfört med vecka 1 då 406 fall rapporterades.

Flest fall rapporterades från Svealand (177 fall) följt av Götaland (146 fall) och Norrland (33 fall).

– Antagligen har influensaspridningen bara inte tagit fart riktigt ännu, eller så kan vi ju få en mildare säsong i år, men det är alldeles för tidigt att säga. Vissa år ser det ut så här och sedan smäller det till. Vi förväntar oss att antalet fall kommer att öka nu när alla är tillbaka efter ledigheterna, säger Anna-Sara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten som ansvarar för myndighetens influensarapport.

I årets säsong förekommer tre olika influensavirus; typ A H1N1pdm09, typ A H3N2 samt typ B-Victoria, där de båda typ A-varianterna dominerar i ungefär lika stor utsträckning medan typ B ligger betydligt lägre.

– Det är ganska vanligt att typ A dominerar I början och sedan kommer typ B mot slutet I ytterligare en våg, säger Anna-Sara Carnahan.

Även i omvärlden är aktiviteten låg. I Norge och Danmark är situationen som i Sverige med lägre aktivitet än vanligt och minskande antal fall den senaste veckan. I Europa är aktiviteten mer varierande, men i de flesta länder är aktiviteten låg. Länder som sticker ut är Storbritannien och Lettland som har en högre aktivitet än övriga, men trots det ändå bara en måttlig aktivitet, visar data från ECDC och WHO.

Folkhälsomyndigheten påminner också om att för personer i riskgrupper såsom gravida, personer som är 65 år eller äldre, samt personer med vissa kroniska sjukdomar som kronisk hjärt- eller lungsjukdom, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar, är det hög tid att vaccinera sig. Detta eftersom det tar upp till två veckor att få fullt skydd av vaccinationen. Årets vaccin skyddar mot alla tre aktuella influensavirus, samt även typ B-Yamagata som var stor 2017/2018.

Anna-Sara Carnahan vill också passa på att uppmana apoteken att se till att lagerhålla de antivirala läkemedlen oseltamivir (Tamiflu, Ebilfumin) och zanamivir (Relenza) så att personer som får medlen utskrivna snabbt kan börja behandlingen.

– Då är det ju verkligen viktigt att man kan sätta igång behandlingen så fort som möjligt, säger hon.

Mest läst