Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Färre får sina läkemedel direkt på apotek

TLV har undersökt hur många som får de läkemedel de efterfrågar direkt på apoteket. Nära 15 procent anser att de inte kan hämta alla de läkemedel de efterfrågar genast. Vanligast är problemet för patienter med många olika läkemedel.

TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har genomfört en kartläggning av hur många patienter som får ut de läkemedel de har på recept en vanlig dag på öppenvårdsapoteket.

– Vi kan konstatera att det blivit en försämring jämfört med den undersökning som Sveriges Apoteksförening genomförde för några år sedan, säger Gunilla Rönnholm, biträdande enhetschef på TLV i ett pressmeddelande.

Orsaken är dels restnoteringar, dels att apotek inte har läkemedlet i lager. Lagerhållning är dyrt och därför är tillgängligheten till många olika läkemedel ofta bättre på större apotek.

– Antalet apotek har ökat successivt under åren och per apotek säljs det färre receptbelagda läkemedel i genomsnitt. Detta är något som påverkar lagerhållningen, säger Gunilla Rönnholm.

Enligt TLV:s mätning kunde 92,6 procent av alla efterfrågade läkemedel expedieras direkt (helt eller delvis) i undersökningen. Men endast 85,3 procent av kunderna anser att de fick alla sina efterfrågade läkemedel vid apoteksbesöket. Särskilt gällde det de kunder som hade många olika läkemedel att hämta. Det som är unikt med undersökningen är att den även fångar upp alla som inte vill ha exempelvis ett utbytt läkemedel.

Tillgängligheten till läkemedel på de svenska apoteken mättes på 144 slumpmässigt utvalda fysiska apotek mellan den 16 till 22 september 2019. TLV vill framöver fortsätta kontrollera tillgängligheten av receptbelagda läkemedel över disk och även hur e-handeln påverkar den.

Läs hela rapporten här

Mest läst