Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”SVT:s granskning ger en helt felaktig bild”

SVT:s kartläggning av tillgängligheten av läkemedel på svenska apotek får kritik. Sveriges Apoteksförening menar att granskningen är felaktig och skapar oro.

I torsdags toppade SVT:s Rapport med en kartläggning av tillgängligheten av läkemedel på svenska apotek under juni, juli, september och oktober i år. Där påstod de att av tolv utvalda läkemedel mot diabetes, astma eller hjärtkärl-sjukdom saknades sex på över hälften av landets apotek.

Men nu kommer det kritik ifrån Sveriges Apoteksförening mot SVT:s sätt att genomföra kartläggningen.

– Generellt sett är det väl bra att man tittar på en fråga som engagerar många – om det finns läkemedel på apotek. Men SVT:s granskning ger en helt felaktig bild av hur det egentligen ser ut och fungerar. Det är upprörande eftersom det skapar en stor oro hos många människor. SVT är en monstermegafon som går ut med detta. Många tänker nu att de inte kommer att få tag på sina läkemedel, säger Johan Wallér, vd för Sverige Apoteksförening.

SVT hade valt ut tolv läkemedel för vilka de har kartlagt tillgängligheten på Sveriges samtliga 1 442 apotek genom att använda sig av funktionen ”Sök lagerstatus” på Fass.se. Det Johan Wallér främst reagerar emot är att SVT:s urval av läkemedel inte är särskilt väl genomtänkt. Något som gör att resultatet av kartläggningen blir missvisande.

– Fyra av de tolv läkemedlen i kartläggningen är generika och det är klart att apoteken lagerför de generika som de ska sälja varje månad inom ramen för det generiska utbytet som TLV har bestämt. Då finns det alltid ett alternativ även om just det undersökta preparatet saknas den månaden, säger han.

Ett av SVT:s huvudnummer för att visa den bristande tillgängligheten på apotek är just ett generikum – Enalapril krka – som saknades på över hälften av apoteken i juni och juli, men som sedan fanns på närmare tre fjärdedelar av apoteken i september för att sedan saknas igen på 43 procent av apoteken i oktober, enligt SVT. Något som mycket väl kan spegla TLV:s beslut om periodens vara.

Något som man på SVT håller med om.

– Ja, vi håller nu på att göra en uppföljning som ska behandla generikasystemet, hur det fungerar, TLV:s roll och val av läkemedel. Den borde vi ha gjord redan från början. Det kommer förklara jättemycket varför det ser ut så här, säger Lotta Sima, researcher på SVT Nyheter som är en av två researchers som har gjort kartläggningen av tillgängligheten.

För att med hjälp av Fass.se kunna kartlägga tillgängligheten, såsom SVT har gjort, måste man först välja ett preparat i en viss styrka och sedan en förpackningsstorlek. Johan Wallér reagerar på att SVT verkar ha valt dessa lite på måfå.

– SVT har plockat vad de säger tolv stycken vanliga läkemedel, men de har inte tagit hänsyn till vilka förpackningar de har valt. Det verkar mer eller mindre slumpmässigt, säger han.

Något som kan spela en stor roll för tillgängligheten. Som exempel ger han diabetesmedlet Humulin där en förpackning expedieras i runt 10 000 förpackningar per månad medan efterfrågan på en annan endast är 100 förpackningar per månad. Efterfrågan kan dessutom variera markant utifrån regionala rekommendationer som ger olika förskrivningsmönster.

– En försäljning på 100 förpackningar svarar för mindre än en procent av försäljningen av den substansen. Medan den förpackningen som är den vanliga säljs i tiotusentals varje vecka på apoteken och då är det ju klart att det är den som lagerförs, säger Johan Wallér.

– Faktum är att apoteken lagerför de läkemedel som efterfrågas på varje enskilt apotek och kan på det viset direktexpediera 95 procent av kunderna, avslutar han.

 

Läs SVT:s granskning:
Så vanligt är det att mediciner till flera folksjukdomar inte finns i lager

Mest läst