Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Yrkesfrågor i fokus på årets Apoteksforum

Nationella läkemedelslistan, EES-signalen och farmaceutiska tjänster är frågor i fokus på Apoteksforum. Mässan, som arrangeras för andra året i rad, hålls den 26–27 november på Kistamässan i Stockholm.

En stor fråga på programmet är den Nationella läkemedelslistans införande1 juli och hur den kommer påverka personalen på apoteken i praktiken. En annan yrkesfråga som diskuteras är hur farmaceuter ska hantera EES-signalen – stänga eller inte stänga?

Just nu utreds farmaceutiska tjänsters framtid av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Men redan i dag finns sådana tjänster som syftar till att förbättra patienternas läkemedelsbehandling på apoteken runtom i landet. På Apoteksforum presenteras några exempel på hur det kan se ut i vardagen. Vad är det man gör, hur gör man det och vad är hemligheten bakom en lyckad farmaceutisk tjänst?

Ny forskning kring antibiotika tas upp, kanske kommer man kunna korta behandlingstiderna ytterligare. Även diabetesvård och farmaceuternas roll i behandlingen står på agendan, liksom en spaning på apoteksbranschens framtid och en summering av åren sedan omregleringen.

Andra seminarier handlar om restnoteringar, den digitala framtiden och problemet med bristen på svensk forskning om apotek i Sverige. Den norska apoteksforskaren Karin Svensberg föreläser bland annat.

­– Kunskap, inspiration och utveckling är vad Apoteksforum som mötesplats erbjuder medarbetare på apotek över hela landet, säger Maria Mårfält, verksamhetschef på Läkemedelsakademin och Apotekarsocieteten i ett uttalande.

Efter seminarierna hålls ett branschmingel som arrangeras av hjälporganisationen Farmaceuter utan gränser.

Apoteksforum anordnas av Läkemedelsakademin i samarbete med Sveriges Farmaceuter, Sveriges Apoteksförening, Svensk Egenvård, Farmacevtiska studentkåren och Farmaceuter utan gränser.

Andra läser