Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Världens största farmacikongress drar igång

På söndag startar FIP-kongressen i Abu Dhabi. Sveriges Farmaceuter är på plats och spanar in framtidstrender och yrkesutvecklingen globalt.

– Jag är intresserad av hur långt man har kommit på apotek i andra länder när det gäller farmaceutiska tjänster utöver grunduppdraget, säger Erika Larsson, professionsutvecklare på Sveriges farmaceuter och en av de mer än 2000 delegater som besöker FIP-kongressen i år.

Årets världskongress pågår den 22-26 september i Förenade Arabemiraten och har den dramatiska titeln New horizons for pharmacy – Navigating winds of change.

På agendan står föredrag och diskussioner om hur ny forskning, digitalisering och robotisering påverkar branschen framöver. Etiska frågor kommer att diskuteras, liksom hur professionen ska utvecklas framöver.

Andra programpunkter handlar om hur världens farmaceuter kan bidra till folkhälsa, minskad antibiotikaresistens och till att stärka patienterna. Det ligger helt i linje med FIP:s nye president Dominic Jordans uttalanden förra året om att FIP ska ta ett större ansvar för att arbeta med värderingar och folkhälsa.

Sveriges Farmaceuter håller precis som förra året ett frukostseminarium där de nordiska ländernas delegater bjuds in. Seminariet äger rum på måndag, den 23 september, och handlar om hur det fungerar att jobba som farmaceut i Förenade Arabemiraten.

Deltar på kongressen gör också Claes Jagensjö som är ordförande i Sveriges Farmaceuters FIP-råd.

– Jag sitter i FIP:s council, det högsta beslutande rådet, på lördag och söndag. Det är en del nya policys som ska tas, säger han på väg till Arlanda.

När det gäller programmet ser han fram emot att gå på sessioner om antibiotikaresistens.

– Personligen tycker jag också att det ska bli väldigt roligt att träffa vänner både från Sverige och andra länder, till exempel en kursare från apotekarlinjen som nu är rektor för en Pharmacy School i USA.

Fackförbundet vill också hämta inspiration från andra länder när det gäller yrkesutveckling. Till exempel i Danmark får farmaceuter förnya vissa recept och i Norge införs just nu ett nytt sortiment receptfria läkemedel som enbart får säljas på apotek av farmaceuter.

Följ vår rapportering om FIP-kongressen under den kommande veckan.

 

Andra läser