Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vill minska förvirringen vid utbyte på apotek

Kan det på etiketter och recept stå ett eget substansnamn för utbytbara läkemedel? Det ska E-hälsomyndigheten titta närmare på.

Att apotekare och receptarier på apotek ska lämna ut det billigaste alternativet av flera likvärdiga läkemedel spar pengar.

Men det kan också skapa förvirring bland patienterna som inte alltid förstår vilket läkemedel som är vilket. Något som ökar risken för felmedicinering.

En lösning för att minska förvirringen vore att använda ett eget substansnamn för varje grupp av läkemedel som får bytas ut mot varandra på apotek.

Det skrev Sveriges Farmaceuter, tillsammans med sex andra företrädare för professioner som arbetar med läkemedel, på Dagens Nyheters debattsida i mellandagarna.

Enligt förslaget ska det egna substansnamnet, och inte handelsvarans namn, stå på både receptet och etiketten på förpackningen.

Patienten skulle då få samma namn över tid för en och samma läkemedelsbehandling, även om namn och utseende på burken varierar. Något som gör det enklare att hålla reda på sina läkemedel, vilket minskar risken felaktig användning och onödigt merarbete på grund av otydligheter.

Det handlar dock inte om så kallad generisk förskrivning, betonar debattörerna, eftersom endast läkemedel som Läkemedelsverket beslutar om skulle ingå i en utbytesgrupp med eget substansnamn.

Och nu visar E-hälsomyndigheten intresse för förslaget, som de ska ta med i det pågående arbete med att utforma det nya systemet Nationella läkemedelslistan.

– Förslaget att använda ett eget namn för varje grupp av läkemedel som får bytas ut mot varandra på apoteken är intressant. Men det behöver utredas i detalj för att se vad som krävs för att det ska gå att genomföra, säger Magnus Åsén, programledare för Nationella läkemedelslistan i ett uttalande på myndighetens webb.

Nationella läkemedelslistan ska börja gälla 1 juni 2020 och göra att apotek, vård, omsorg och patient får tillgång till samma information om patientens läkemedel och andra varor. Systemet ska ersätta dagens Receptregister och Läkemedelsförteckningen.

– I detta arbete tittar vi på olika lösningar där förslaget i artikeln, så kallad ”entydig ordination av utbytesgrupp”, är ett alternativ, säger Magnus Åsén.

Mest läst