Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Antibiotika säljs rakt över disk i Vietnam

Svensk Farmaci hade inga problem att köpa antibiotika utan recept i fem apoteksliknande butiker i Vietnams huvudstad Hanoi. En konflikt inom det vietnamesiska regeringskansliet gör att försäljningen kan fortgå.

I det första numret av Svensk Farmaci 2019 kommer vi att presentera ett längre resereportage från Vietnam med fokus på folkhälsa, läkemedelsförsörjning och de stora problemen med antibiotikaresistens.

Vi har bland annat besökt svenskfinansierade sjukhus på landsbygden, ett biverkningscenter, farmaceutiska universitetet i Hanoi, det vietnamesiska farmaceutförbundet och talat med forskare från Karolinska institutet och universitetet i Oxford som forskar om antibiotikaresistens på plats i landet.

Försäljning av antibiotika utan recept är visserligen förbjuden enligt lag i Vietnam, men enligt flera källor till Svensk Farmaci gör en långvarig konflikt mellan det vietnamesiska handels- och hälsoministerierna och motstridig lagstiftning att försäljningen ändå kan fortgå.

Hälsoministeriet står bakom lagstiftningen där recept krävs, men handelsministeriet anser att denna lag är för strikt, och har i sin tur drivit igenom en lag som tillåter privatägda apoteksliknande ”OTC-shoppar”. Dessa har möjlighet att sälja receptläkemedel, däribland antibiotika, utan krav på recept.

Enligt uppgifter från flera håll säljer i praktiken även många av de ordinarie öppenvårdsapoteken antibiotika utan recept, för att kunna konkurrera och eftersom kontrollen är bristfällig. Apoteken på de vietnamesiska sjukhusen följer dock lagstiftningen och kräver recept.

Hälsoministeriet vill stoppa OTC-shopparnas verksamhet, men handelsministeriets röst har hittills vägt tyngre i den socialistiska enpartistatens regering. Det vietnamesiska farmaceutorganisationen VPA anser att dagens situation är skadlig för patienterna och arbetar för att få igenom en synkronisering av lagstiftningen i restriktiv riktning (läs mer i Svensk Farmaci nr 1/2019).

Som en del i vårt reportage testade vi möjligheterna att köpa antibiotika av cefalosporintyp utan recept i fem apoteksliknande butiker i Hanoi (hur de var kategoriserade enligt ovan är oklart).

Det var inga som helst problem att göra det på något av de fem försäljningsställena. Vi avbröt köpen när vi fått reda på att det var möjligt att köpa.

Läs mer om situationen kring antibiotikaresistens, läkemedelsförsörjning och farmaciutbildning i Vietnam i kommande Svensk Farmaci nr 1/2019.

Mest läst