Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny FIP-president vill reformera

FIP 2018: Idag inleds årets FIP-kongress i Glasgow, Skottland. Schweizaren Dominic Jordan tar över på den högsta posten i “farmacins FN” efter Carmen Pena. En succeartad belgisk satsning på familjeapotekare belönades vid invigningen och i morse höll Sveriges Farmaceuter ett välbesökt seminarium.

FIP:s nya president Dominic Jordan driver ett eget apotek i hemlandet och har bland annat varit vd för apotekarförbundet PharmaSuisse. Han är en välkand FIP-profil efter många år som ordförande for FIP:s Board of Pharmaceutical Practice.

I ett uttalande i samband med utnämningen signalerar han kommande förändringar i organisationen.

– I hela världen utmanas sjukvårdssystemen nu av stora demografiska, politiska och ekonomiska förändringar. Det är därför dags for FIP att tänka om kring sin roll och de värden man ger medlemmar, partners och samhällen, säger han.

FIP:s finaste individuella pris Andre Bedat-medaljen, som 2015 gick till svenske tidigare EMA-chefen Thomas Lönngren, gick i år till australiensaren Lloyd Sansom för hans bidrag till farmacin på internationell nivå. Holländaren Bert Leufkens belönades med priset Distinguished Service Award.

Den svenske apotekaren Ulf Janzon var en av 13 personer som under gårdagens invigning fick ta emot utmärkelsen FIP Fellow for sitt ledarskap pa farmaciområdet och engagemang i FIP.

Sedan några år delar FIP ut två priser till framgångsrika projekt som gynnat folkhälsan respektive främjat professionen. Det ena, FIP:s Health Promotion Campaign Award, gick i år till ett projekt som fått 400 000 belgare att välja en egen “familjeapotekare”. Bakgrunden är bland annat den snabba framväxten av onlinebaserade apotek. Satsningen riktar sig framför allt till kroniker, och har fått brett stöd av en lång rad intressenter. Familjeapotekaren har bland annat till uppgift att hålla patientens läkemedelslista uppdaterad. Mer än 80 procent av de knappt 5 000 apoteken i Belgien erbjuder tjänsten.

Det andra projektpriset, Pharmacy Practice Improvement Award, delades i år mellan “Project Impact Immunizations”, en amerikansk satsning på att tillgängliggöra patienters vaccinationshistorik i samband med influensavaccineringar på apotek, och ett kliniskt farmaci-relaterat projekt från Singapore. Det senare projektet har bidragit till att 80 procent av äldreboendena i Singapore idag involverar kliniska farmaceuter i sin verksamhet.

I morse anordnade Sveriges Farmaceuter for första gången på flera år ett eget FIP-seminarium, med tre representanter for SMC, Scottish Medicine Consortium (en ungefärlig motsvarighet till svenska TLV).
SMC är kända för en unik arbetsmodell för patientmedverkan, som Alan MacDonald och Jennifer Dickson berättade om. Myndigheten betraktas även som ett föredöme internationellt for sin relativa snabbhet.

Under kongressen kan två av FIP:s sektioners exekutivkommitteer få svenska ordföranden. Lars-Åke Söderlund kandiderar till ordförandeposten i sektionen for öppenvardsfarmacis exekutivkommitte medan Ulf Janzon är en av två kandidater till motsvarande roll i industrisektionen.

Totalt 3 014 personer fran 108 lander deltar vid årets FIP-kongress. 35 svenskar deltar. Flest kongressdeltagare kommer fran värdlandet Storbritannien följt av USA och Nigeria.

Andra läser