Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Riksdagsbeslut får tummen upp

Riksdagen har röstat igenom två beslut med stor betydelse för läkemedelssektorn. Det ena gäller den nationella läkemedelslistan, det andra handlar om att även osubventionerade läkemedel ska få bytas ut. Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg välkomnar besluten.

Tanken på en nationell läkemedelslista har mer än tio år på nacken. Förra veckan röstade riksdagen ja till förslaget som ska göra verklighet av listan.

Den nya lagen börjar gälla i juni 2020 och från och med juni 2022 är det ett krav för aktörer inom vården att ha åtkomst till den nationella läkemedelslistan. Den ska då ha ersatt de två register som används idag, läkemedelsföreteckningen och receptregistret.

Med den nya listan ska förskrivare, farmaceuter på apotek och patienter ha samma tillgång till information om en patients förskrivna läkemedel. Listan ska även ha ett par integritetshöjande funktioner jämfört med dagens två läkemedelsregister. Det gäller bland annat sökbegräsningar, samtycke och spärrning.

Samtidigt som riksdagen röstade för en nationell läkemedelslista röstades också regeringens förslag om utbyte av läkemedel utanför förmånen igenom.

Förslaget fanns med som en del i Nya Apoteksmarknadsutredningens andra delbetänkande och innebär att apoteken även får byta ut osubventionerade läkemedel, U-läkemedel, till billigare alternativ. Idag får apoteken endast byta ut läkemedel inom förmånen.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg är positiv till båda besluten.

– Det är fantastiskt att den nationella läkemedelslistan äntligen ska bli verklighet. När förskrivare och apoteksfarmaceuter har samma underlag innebär det också en förbättring för patienten.

– Att det ska gå att även byta ut läkemedel utanför förmånen är vi mycket positiva till eftersom det förenklar för farmaceuter, läkare och patienter. I dag behöver vi ringa läkaren för att kunna byta ut två likvärdiga preparat och det är en onödig byråkrati som vi har arbetat för att avskaffa.

Svensk Farmaci har tidigare skrivit flera artiklar om förslaget med U-läkemedel, se länkar nedan. Lagändringen som gäller dessa träder även den i kraft i juni 2020.

Mest läst