Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bemanning svår utmaning för apotek i sommar

Farmaceutbristen blir extra tydlig under sommarmånaderna. För Kronan är bemanningssituationen svårare än i fjol - i sommar tvingas kedjan stänga 15 apotek. I Likenäs kunde dock en befarad sommarstängning avvärjas sedan en arbetsvillig farmaceut hört av sig.

Svensk Farmaci har frågat de största apotekskedjorna om bemanningsläget på apoteken inför sommaren. Först ut är Kronans Apotek där kommunikationsdirektör Andreas Rosenlund svarat på frågorna.

Hur ser situationen ut inför sommaren i år jämfört med tidigare år?

– Vår bedömning är att vi tvingas stänga något fler apotek kontra föregående år. Det är farmaceutbristen som under sommaren blir problematisk. Det är oroväckande för framtiden med pensionsavgångar i kombination med att farmaceututbildningar stänger som i Karlstad och Malmö, säger Andreas Rosenlund.

I vilken grad kommer ni att stänga apotek eller begränsa öppettiderna?

– Vi stänger knappt 15 apotek vilket är något mer än föregående år. Även något apotek kommer att få minskade öppettider.

Gör ni någon särskild insats i år för att klara bemanningssituationen under sommaren?

– Ja, vi gör en rad insatser, allt från schemaläggning och semesterperioder till att farmaceuter får stötta på andra apotek. Ambitionen är att ha så många apotek som möjligt öppna och samtidigt säkra att våra medarbetare får en välbehövlig semester, säger Andreas Rosenlund.

För några veckor sedan flaggade Kronans Apotek för att apoteket i värmländska Likenäs behövde stängas i sommar på grund av brist på farmaceuter, ett faktum som uppmärksammades i riksdagsdebatten om apotek häromveckan. Men nu har Kronan lyckats hitta en lösning som ger invånarna apoteksservice under sommaren.

– Vi är oerhört tacksamma till den farmaceut som hörde av sig och kan ställa upp några dagar under några veckor som vi annars hade behövt hålla helt stängt. Vi kommer så klart även att fortsätta vårt sökande efter farmaceuter som kan täcka upp övriga veckor, säger Andreas Rosenlund.

Fler artiklar om sommarbemanningen på apoteken kommer inom kort.

Andra läser