Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nytt kunskapscentrum för läkemedel i miljön skapas

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum som bland annat ska arbeta för att öka kunskapen om läkemedels miljöeffekter.

Kunskapscentrumet ska bidra till att samla svenska aktörer och utgöra en plattform för dialog och samarbete, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Kunskapscentrumet ska även ta sin utgångspunkt i arbetet som bedrivs för ökad miljöhänsyn i EU:s läkemedelslagstiftning och internationellt.

Satsningen presenterades ursprungligen i budgetpropositionen för 2018, men idag, torsdag, fattade regeringen det formella beslutet om att centrumet ska inrättas vid Läkemedelsverket i Uppsala.

– Läkemedel är en viktig del av den moderna hälso- och sjukvården. Men när läkemedel kommer ut i miljön orsakar det problem, både för djur och människor. Vi förväntar oss att det nya kunskapscentrumet vid Läkemedelsverket innebär att kunskapen om läkemedels spridning och effekter i miljön uppmärksammas ytterligare. Målet är att arbetet ska bidra till en ökad miljöhänsyn kopplat till läkemedel såväl i Sverige som inom EU, säger socialminister Annika Strandhäll.

Arbetet ska påbörjas och börja planeras omgående. Läkemedelsverket ska också under 2018 leverera en långsiktig verksamhetsplan för perioden 2019-2023. Fem miljoner kronor årligen finns avsatt för arbetet från 2018 och framåt.

Andra läser