Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Målsättning uppnådd för Koll på läkemedel

Andelen personer över 80 som får olämpliga läkemedel utskrivna har nu halverats från 2010 års nivå. Därmed är en av målsättningarna uppnådda för Koll på läkemedel, samarbetsprojektet mellan Apoteket AB och pensionärsförbunden. Polyfarmacin hos "80-plussarna" kvarstår dock på hög nivå.

Andelen personer över 80 år som har olämpliga läkemedel utskrivna minskade med 15,2 procent under fjolåret, meddelar Koll på läkemedel i ett pressmeddelande idag.

Sedan initiativet till Koll på läkemedel togs för åtta år sedan har andelen olämpliga läkemedel hos äldre därmed minskat från 32 procent (2010) till 15,2 procent (2017).

Därmed är ett av projektets mål uppnått: att halvera andelen från 2010 års nivå.

– Detta är oerhört glädjande och visar att det är långsiktigt möjligt att förändra läkemedelsbehandlingen av äldre, säger Lars-Åke Söderlund, styrgruppsordförande i Koll på läkemedel.

– Många äldre har fått en bättre läkemedelsbehandling, men variationerna mellan landets kommuner och landsting är fortfarande stora, varför arbetet måste fortsätta, fortsätter han.

Kommunen med störst relativ mängd personer över 80 år med olämpliga läkemedel är Överkalix med 27 procent. Trosa ligger i andra änden av listan med en andel på 7,9 procent.

Alla kommuner i landet visar en nedåtgående trend sedan Koll på läkemedel började redovisa statistiken 2010.

Koll på läkemedels andra målsättning gäller polyfarmaci till äldre. Projektet har följt hur många personer över 80 som får tio eller fler receptbelagda läkemedel under ett år. Denna målsättning har inte alls lyckats – här är problemet tvärtom svagt ökande. I fjol låg andelen på 47,6 procent.

Andra läser