Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fem apotekare och receptarier kandiderar i riksdagsval

Fem apotekare och receptarier kandiderar till riksdagen i höstens val. Samtliga är kvinnor och representerar allianspartier. Åtminstone två av de fem har goda chanser att komma in i riksdagen. KOMPLETTERAD 15:06

Svensk Farmacis genomgång av partiernas valsedlar inför riksdagsvalet visar att minst fem receptarier och apotekare, samt en apoteksassistent, kandiderar till riksdagen.

Läkartidningens motsvarande genomgång i nummer 17-18/18 visade att 42 läkare kandiderar till riksdagen inför höstens val. Cirka tre av dessa står på valbar plats, det vill säga kommer med stor sannolikhet in i riksdagen.

Bäst chanser att komma in i riksdagen av de kandiderande farmaceuterna har Lina Nordquist (L), som är apotekare, docent och oppositionslandstingsråd i Region Uppsala.

Lina Nordquist, 40, är född och uppvuxen i Hälsingland, men flyttade till Uppsala för 22 år sedan för att bli apotekare. För 15 år sedan lämnade hon apoteksvärlden för blodtrycks- och diabetesforskning vid Uppsala universitet. Hon står överst på Liberalernas lista i Uppsala län och som nummer tolv på rikslistan.

Det innebär att hon sannolikt kommer in i riksdagen, förutsatt att Liberalerna klarar fyraprocentsspärren.

Tre farmaceuter som kandiderar till riksdagen har små chanser att komma in. Dessa är apotekaren Anna-Karin Klomp (KD), 44, som står på tredje plats för Kristdemokraterna i Uppsala län, receptarien Johanna Håkansson, 31, i Kristianstad som har plats 22 på Kristdemokraternas riksdagslista i nordöstra Skåne samt apotekaren Sandra Gunneflo som står på plats 45 för Moderaterna i Stockholms län.

Dessutom finns Miriam Tinglöf, apoteksassistent från Vagnhärad, på Kristdemokraternas riksdagslista i Södermanlands län.

En del valsedlar anger inte kandidaternas yrken. Det innebär att det kan finnas ytterligare farmaceuter som kandiderar till riksdagen. Känner du till någon? Hör gärna av dig till redaktionen.

Intervjuer med riksdagskandiderande farmaceuter kommer i tryckta Svensk Farmaci nummer 3/18 i juni.

KOMPLETTERING 15:06: Efter ett läsartips har vi fått veta att det finns ytterligare en receptarie med goda chanser att komma in i riksdagen, kristdemokraten Pia Steensland. Läs en separat artikel om henne strax.

Andra läser