Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Klarar du kunskapsprovet?

I februari hölls ett nytt kunskapsprov för apotekare med examen utanför EU/EES-området. Svensk Farmaci har begärt ut provet med och utan facit - testa gärna dig själv.

Den 15 februari hölls ett nytt kunskapsprov för apotekare med examen utanför EU/EES-området. Då ingen provdeltagare anmält sig till receptariernas kunskapsprov färdigställdes inget prov för den målgruppen denna gång.

Svensk Farmaci har begärt ut provet för apotekare från Uppsala universitet, dels med och dels utan facit.

Här finns provet utan facit, och här finns det med facit.

Den artikel som provdeltagarna fick läsa för att besvara del C var Lu et al. (2017) Prevalence, awareness, treatment, and control of hypertension in China: data from 1·7 million adults in a population-based screening study (China PEACE Million Persons Project) Lancet; 390: 2549–58.

För godkänt krävs 60 procent av den totala poängsumman, det vill säga minst 67 poäng av 112 möjliga. Dessutom krävs att man uppnår minst 40 procent inom varje ämnesgrupp, det vill säga kemi (del A+B), biovetenskap (del A+B), farmaci (del A+B) samt vetenskaplig artikel (del C).

Andra läser