Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fernvall avvisar jäv

Eva Fernvall, senior rådgivare på Apoteket AB, anklagas för jäv i samband sitt nya uppdrag på Karolinska. Men Karolinska-styrelsen ingår inga avtal om läkemedelsförsörjning och Apoteket AB har idag inga läkemedelsförsörjningsuppdrag i landstinget.

Eva Fernvall, senior rådgivare på Apoteket AB, har som vi skrivit tidigare nominerats till ny vice ordförande för Karolinska universitetssjukhuset.

Den 8 maj fattas beslut om ny styrelse av landstingsfullmäktige.

DN uppmärksammade igår att hennes arbetsgivare Apoteket AB sålde läkemedel för 375 miljoner kronor till patienter inom slutenvården i Stockholms läns landsting under fjolåret.

Som Svensk Farmaci skrivit tidigare sköttes till den 16 januari i år läkemedelsleveranserna av Apoex, steril extempore av APL och läkemedelssupport av Apoteket AB. Men idag är det Apoex som har hela uppdraget.

Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, pekar på en potentiell intressekonflikt, men Eva Fernvall uppger till DN att hon inte ser någon sådan.

– Landstingets avtal om läkemedelsförsörjning till slutenvården avgörs genom upphandling. Karolinska ingår inga egna avtal, säger hon.

Även om Apoteket AB vid nästa upphandlingsomgång med landstinget skulle lägga anbud på läkemedelsförsörjningen, har hon ”väldigt svårt” att se att frågan om läkemedelsförsörjningen skulle komma upp i Karolinskas styrelse.

Andra läser