Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Hälften av apoteken borta om 20 år”

Ashkan Fardost, farmacie magister och doktor i organisk farmaceutisk kemi, medverkar regelbundet som framtidsspanare i TV och radio. Svensk Farmaci bad honom sia om farmacins framtid i digitaliseringens tidevarv. Om 20 år är minst hälften av de fysiska apoteken borta, spår han.

Svensk Farmaci grottar oftast ned sig i nuet – vi rapporterar vad som hänt eller händer i det kortare tidsperspektivet.

Men hur ser den stora bilden ut? Hur blir framtiden på lite sikt för våra branscher och vår profession i en snabbrörlig omvärld?

I tryckta Svensk Farmaci nr 2/18 inleder vi en artikelserie där vi låter ett antal fritänkande branschprofiler dela med sig av reflektioner, vilda spekulationer och profetior.

Först ut är Ashkan Fardost, farmacie magister och doktor i organisk kemi. Han är idag en prisbelönad föreläsare, investerare, rådgivare och medverkar regelbundet som framtidsspanare i tv och radio, exempelvis i SVT:s Gomorron Sverige. Teknikutveckling och digitalisering är två av hans favoritämnen.

De svenska postkontoren försvann nästan över en natt. Hur blir det med de fysiska apoteken? Kommer de ens att finnas kvar i framtiden?

– Inte som idag, det är bara att jämföra med butikshandeln. Läkemedel är de facto lämpliga för e-handel. Väldigt många i kommande generationer kommer inte att vilja gå till apoteket om de inte måste, säger Ashkan Fardost.

Hur lång tid tar förändringen? Hur ser det ut om, säg, 20 år?

– Om branschen inte förändrar sig nämnvärt och utbudet är ungefär detsamma som idag på apoteken, är en vild gissning att minst hälften av dagens apotek är borta då. Det baserar jag på utvecklingen i andra branscher.

Ashkan Fardost siar också om läkemedelsindustrins framtid och hur den farmaceutiska yrkesrollen måste förändras för att möta framtiden. Läs hela intervjun i tryckta Svensk Farmaci nr 2, som når förbundets medlemmar och övriga prenumeranter i dagarna. Tidningen kan även beställas här intill.

Nummer 2 innehåller också fördjupade artiklar om antisens – en variant av genterapi som använder syntetiska RNA-kedjor och inte påverkar genetiken permanent.

Vi skriver också om e-VIS, e-verifikationssystemet som är EU:s nya försvarsmur mot läkemedelsförfalskningar i de legala distributionskedjorna. Farmaceuter i läkemedelsindustrin, vården och på apotek berörs alla av de nya kraven.

I tidningen porträtteras även Erik Andersson, sångare i sjörövarproggbandet Stormfrun och ny ordförande i akademikerföreningen på Kronans Apotek.

Vi intervjuar också Astra Zenecas Sverigechef Jan-Olof Jacke, följer upp sjukhusfarmacikongressen EAHP i Göteborg och besöker det apotekartäta läkemedelsföretaget Orexo i Uppsala. Christer Borg, avgående förhandlingschef på Sveriges Farmaceuter, reder ut vad lag och avtal säger när det gäller sommarsemester.

Andra läser