Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Flera åtgärder ska stoppa felaktig expediering

Christian Jonsson, kategorichef på Hjärtat, ger sin syn på den regelstridiga expediering av etanercept-läkemedel som TLV reagerat på. Apotekskedjan vidtar flera åtgärder för att förhindra liknande händelser framöver.

Som vi skrev igår bytte Apotek Hjärtat och Kronans Apotek, enligt TLV, under första veckan i mars förskrivna etanercept-läkemedel mot dyrare läkemedel i samma utbytbarhetsgrupper. TLV har inlett två tillsynsärenden.

Bakgrunden är att Pfizers originalprodukt Enbrel prissänktes med 20 procent vid månadsskiftet februari/mars. Parallellimportörerna ansökte om motsvarande prissänkning, men det uppstod en eftersläpning och de parallellimporterade läkemedlen blev temporärt dyrare i början av mars.

– Våra expeditioner skedde i de flesta fall helt enligt reglerna av Pfizers originalprodukt. Men i 11 procent av den totala Enbrelförsäljningen under den första veckan i mars, motsvarande 44 förpackningar, skedde felaktig expediering av parallellimporterad produkt, berättar Christian Jonsson, kategorichef för parallellimport på Apotek Hjärtat.

– I majoriteten av fallen, 24 stycken, valde apoteken att lämna ut parallellimporterat läkemedel eftersom det var det enda som fanns på lager. Det korrekta hade varit att kommunicera att produkten inte fanns hemma och erbjuda att beställa hem den åt kunden, något som samtidigt hade inneburit en sämre service. I 18 fall handlade det om kundreservationer som gjorts före månadsskiftet.

Stoppar inte IT-systemet per automatik felaktig expediering av denna typ?

– Nej, inte helt och hållet. Den korrekta produkten som bör expedieras föreslås av systemet, men andra produkter går att välja ändå. Det handlar i grunden om patientsäkerhet och tillgänglighet till läkemedel.

Har ni vidtagit åtgärder för att detta inte ska upprepas?

– Ja, vi har nu kravställt mot våra IT-leverantörer att personalen måste få upp en tydligare varning i sådana här situationer som indikerar att detta inte är tillåtet. Vi gick också ut till alla apoteken med information och instruerade de som hade parallellimporterat läkemedel på lager att märka upp förpackningarna med postitlappar som en extra säkerhetsåtgärd. Vi håller också på att ta fram en ny process för hur vi ska agera när originalprodukter prissänks, säger Christian Jonsson.

Apotek Hjärtat ska träffa TLV för att diskutera det aktuella ärendet på torsdag.

Andra läser