Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceut utsatt för extrem stråldos – misstänkt sabotage

En farmaceut vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har blivit utsatt för extremt kraftig strålning i samband med tillverkning av radiofarmaka. Sjukhusets chefsfysiker misstänker sabotage.

Det var i höstas som två dosimeterutslag i rad visade att den erfarna kvinnliga farmaceuten exponerats för onormalt kraftig strålning – uppemot 300 millisievert. Det rapporterar SR P4 Uppland.

– Normalt utsätts de som jobbar för det här för en millisievert per år. Så det är ett extremt högt värde, säger Akademiska sjukhusets chefsfysiker Alexander Englund till SR P4 Uppland.

Enligt Englund har kvinnans dosimeter troligen kontaminerats med det radioaktiva ämnet Lutetium 177.

Att kvinnan själv genom slarv skulle ligga bakom är knappast troligt, säger han till radion.

– En erfaren person märker själv om man begår fel. Dessutom vid två tillfällen. Jag ser det som orimligt, säger Alexander Englund.

Han har gjort en anmälan till Strålsäkerhetsmyndigheten, där han skriver att han misstänker att det kan röra sig om ett sabotage.

Farmaceuten är anställd av Apoteket AB, som skriver i ett mail till SR P4 Uppland att de “ser mycket allvarligt på det inträffade”. Företaget har polisanmält händelsen som misshandel, men enligt åklagaren i ärendet finns ännu inte någon misstänkt.

Trots de höga stråldoserna bedöms kvinnans hälsa inte ha påverkats allvarligt, enligt SR P4 Uppland.

Andra läser