Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fokus på läkemedel i syd

Idag och i morgon arrangeras Sveriges största läkemedelsmöte: "Läkemedel i Skåne" på Malmömässan i Hyllie. Svensk Farmaci ställde frågor till Bengt Ljungberg, ordförande i Läkemedelsrådet, om årets evenemang som genomförs för 19:e året i rad. UTÖKAD 16:58

Det är Läkemedelsrådet i Region Skåne som står bakom den återkommande utbildningsdagen kring läkemedel och kliniska vardagsfrågor.

Programmet är omfattande med föreläsningar, parallella sessioner och utställningar. Sett till antalet besökare är arrangemanget Sveriges största läkemedelsmöte med över 2 000 deltagare under två dagar.

På programmet i år finns bland annat sessioner om förfalskade läkemedel, nedtrappning av opioidbehandling och behandlingsriktlinjer på infektionsområdet.

Målgrupper är läkare i offentlig och privat vård, tandläkare, tandhygienister, politiker, sjuksköterskor, apotekspersonal, barnmorskor med förskrivningsrätt, kliniska farmaceuter och andra yrkeskategorier som arbetar med läkemedel.

Svensk Farmaci har ställt frågor till Bengt Ljungberg, ordförande i Läkemedelsrådet, om årets möte.

Finns det några särskilda höjdpunkter i programmet i år?

– Det är svårt att peka ut höjdpunkter eftersom vi har haft 21 olika symposier, men i år körde vi bland annat en ”strimma” med hjärtsviktstema bestående av fyra symposier efter varandra för att bättre täcka in ett ämne. Plenarföredraget av etnologiprofessorn Susanne Lundin handlade om förfalskade läkemedel ur både ett internationellt och ett svenskt perspektiv. Annars är det väl bredden som är det viktigaste. Vi täcker in alla möjliga terapiområden från psykiatri till ortopedi, hud och vaccinationer, säger Bengt Ljungberg.

Vad är den viktigaste funktionen med denna typ av större möte om läkemedelsfrågor?

– Den viktigaste funktionen är dels att erbjuda en bred producentobunden utbildning för förskrivare och dels att sprida våra budskap om rationell och god läkemedelsanvändning. Här har vi också nytta av att våra terapigrupper har utställning med posters och diskussionsbord för att nå förskrivarna i pauserna.

Andra läser