Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hjärtstartare på eller nära alla Hjärtat-apotek

Nu satsar Apotek Hjärtat som första apotekskedja i Sverige på hjärtstartare på eller i anslutning till alla apotek. 2016 uppmanade Svensk Farmacis chefredaktör och bloggaren Anders Cronlund apoteken, i synnerhet Hjärtat, att investera i hjärtstartare.

Som första apotekskedja i Sverige installerar Apotek Hjärtat hjärtstartare på eller i direkt anslutning till samtliga apotek. Det meddelade bolaget i februari. Syftet är att rädda fler personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp.

Parallellt utbildas företagets 3 500 medarbetare i hjärt-lungräddning och får lära sig hur man använder en hjärtstartare.

– Vi säkerställer att vi har en hjärtstartare på plats i alla våra apotek inom tre minuter, och att våra medarbetare kan hjälpa de som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp i närheten, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i företagets pressmeddelande.

Hjärtstartarna registreras i Hjärtstartarregistret för att bli tillgängliga för allmänheten.

Initiativet välkomnas av Inger Ros, förbundsordförande på Riksförbundet Hjärt Lung.

– När fler personer kan och vågar starta hjärt-lungräddning, och när ännu fler hjärtstartare finns lättillgängliga, kommer också fler personer att kunna få snabb och livsavgörande hjälp, säger hon.

Läs våra tidigare bloggar ”Apoteken borde ha hjärtstartare” och ”En chans för Hjärtat att leva upp till sitt namn” här.

Andra läser