Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedel till nödställda stoppas i Syrien

Syriska myndigheter har eliminerat livräddande läkemedel från dagens stora WHO-hjälpkonvoj till östra Gouta i Syrien. "Ett nytt lågvattenmärke", anser Läkare Utan Gränser.

Världshälsoorganisationen, WHO, uppger idag att syriska myndigheter eliminerat medicinsk utrustning inklusive läkemedel från den officiella hjälpkonvoj som idag nådde krigshärjade östra Ghouta i Syrien.

Enligt Reuters har bland annat kirurgikit, insulin och dialysutrustning beslagtagits av de syriska myndigheterna. Dessutom har lasten med förnödenheter skalats ned och räcker bara till 27 500 personer, i stället för planerade 70 000.

Läkare Utan Gränser, MSF, kallar åtgärderna ett nytt lågvattenmärke. Enligt MSF är krigets regler kristallklara, livsuppehållande material, däribland läkemedel och medicinsk utrustning, måste nå ut till alla i nöd, civila som stridande.

“Dessa regler har nu brutits. Det är också ett brott mot krigets lagar att vårdpersonal förhindras att ge människor vård. Alla stridande parter måste tillåta att medicinskt material når fram till de vårdinrättningar som fortfarande är i drift”, skriver MSF i ett uttalande.

Andra läser