Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Indragning av Ventoline Diskus från Orifarm

Orifarm uppmanar patienter som fått det luftrörsvidgande läkemedlet Ventoline Diskus från två specifika batcher att uppsöka valfritt apotek för att byta ut defekta produkter. Cirka 2 700 förpackningar ska ha sålts i Sverige.

Indragningen gäller endast Orifarms Ventoline Diskus 0.2 mg/dos inhalationspulver med batchnummer 786F00 och 786F01 och med utgångsdatum maj 2019.

De defekta tillverkningssatserna var tillgängliga för försäljning från den 19 september till den 13 oktober 2017 på apotek, meddelar Läkemedelsverket.

Orsaken till indragningen är att ett tillverkningsfel gjort att doseringen i inhalatorn blivit felaktig och inte stämmer överens med vad som anges på förpackningen. Felet kan leda till att läkemedelsdosen uteblir.

“Då Ventoline är ett akutläkemedel som kan vara livräddande vid astmaanfall är det av avgörande vikt att användaren kan vara säker på att inhalatorn faktiskt avger doser som förväntat”, skriver Läkemedelsverket.

Den aktuella defekta tillverkningssatsen har parallellimporterats till Sverige från Holland. Drygt 2 700 förpackningar har sålts i Sverige. Patienter som har en förpackning av de aktuella tillverkningssatserna hemma uppmanas att uppsöka valfritt apotek och byta ut den mot en ny Ventoline Diskus.

Andra läser