Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svenskutvecklat läkemedel inom sårläkning på väg

Forskningsbolaget Ilya Pharma i Uppsala får 30 miljoner i utvecklingsstöd från EU för att utveckla en ny biologisk läkemedelskandidat inom sårvård.

Tillskottet från EU beräknas räcka till att slutföra djurförsök och påbörja kliniska tester för bolagets läkemedelskandidat, skriver SVT.

– Det här ger arbetsro och att vi kan vara fler hjärnor i projektet istället för att lägga tid på att söka finansiering, säger Evelina Vågesjö, en av bolagets grundare och forskare i bolaget.

Läkemedelskandidaten är baserad på upptäckter som gjordes på Biomedicinskt centrum i Uppsala 2012.

Principen är att förbättra sårläkning genom att använda mjölksyrabakterier som producerar protein och lockar till sig immunceller.

– Vi hade lärt oss att immunceller är väldigt involverade i den här processen och att vi kunde instruera dem att öka sårläkningen genom att vi tillsatte en speciell molekyl. Problemet var bara att molekylen bröts ner så snabbt i kroppen så vi behövde produktion av molekylen direkt i såret. För att få det så genmodifierade vi goda bakterier att leverera proteinet i såret, berättar Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet och en av forskarna i bolaget, för SVT.

Andra läser