Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svalgprov och CRP ny tjänst på sju apotek

Nu finns möjlighet att ta bland annat snabbsänka och streptokockprov på apoteket, efter ett digitalt läkarbesök. Sju apotek inom Apoteket AB ingår i satsningen.

Som ett led i samarbetet mellan Apoteket AB och Min Doktor blir det nu möjligt att genomföra fyra typer av provtagningar på vissa apotek, förutsatt att man har en remiss från Min Doktor.

Provtagningarna utförs av utbildad personal, som ser till att den remitterande läkaren får provsvaren och kan ta beslut om fortsatt behandling.

– För Apoteket är samarbetet med Min Doktor ett sätt att göra det enklare för kunderna att komma i kontakt med läkare när det behövs. Att vi nu även kan erbjuda provtagningar bidrar till att patienter snabbare kommer igång med sin läkemedelsbehandling, säger Mats Wennberg, apotekare och ansvarig för samarbetet med Min Doktor på Apoteket, i ett pressmeddelande.

Det är fyra vanliga provtagningar som kommer att kunna genomföras på apoteken: Strep A, CRP, Hb och Glukos.

Först kommer provtagningarna att ske på apotek i Stockholm, och efter årsskiftet även i Göteborg och Malmö.

– Det är såklart viktigt för Min Doktor att vi kan erbjuda utökade möjligheter till provtagning för våra patienter. Genom samarbetet med Apoteket som på många håll har lite andra öppettider än vårdcentraler kan vi bidra till omställningen till en nära och tillgänglig vård, säger Daniel Persson, affärsområdeschef på Min Doktor, i pressmeddelandet.

Andra läser