Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Sverige bör göra som Storbritannien”

I Storbritannien ska sildenafil börja säljas inom ramen för det så kallade pharmacist only-sortimentet. Sverige bör kunna göra likadant, anser apoteksföreningens chefsfarmaceut.

Storsäljaren sildenafil (Viagra med flera produktnamn) mot erektil dysfunktion ska börja säljas som farmaceutsortiment på apotek, enligt beslut från det brittiska läkemedelsverket häromveckan.

Det innebär att läkemedlet får köpas utan recept men efter obligatorisk rådgivning/hälsobedömning av en apotekare på apoteket. Bakgrunden är bland annat den omfattande försäljningen av förfalskade läkemedel.

Svenska Läkemedelsverket har fått ett regeringsuppdrag att undersöka förutsättningarna för ett ”farmaceutsortiment” även i Sverige, och enligt uppgifter till Svensk Farmaci är arbetet inne på sluttampen.

Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksföreningen, tycker att Sverige bör kunna göra som Storbritannien när det gäller sildenafil.

– Det vore klockrent att låta sildenafil ingå i ett farmaceutsortiment, det skulle dra undan mattan för den illegala försäljningen. Men naturligtvis ska inte dessa läkemedel finnas att plocka i självvalshyllorna. Det blir en viktig uppgift för farmaceuten att säkerställa att personen ifråga inte har hjärtproblem och/eller inte samtidigt tar vissa andra läkemedel, och även att selektera personer som har behov av läkarvård, säger Robert Svanström till Svensk Farmaci.

Svensk Farmaci har även kontaktat Läkarförbundet för en kommentar i frågan.

Andra läser