Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Push-notiser ökade receptuttag

Påminnelser via Kronans Apoteks app ökade uthämtningen av läkemedel med 17-23 procent, enligt en studie som företaget gjort. "Ett bra resultat som visar att påminnelser kan bidra till en bättre läkemedelsanvändning till nytta för patienten och samhället", säger Anna Skarph, företagets chefsapotekare.

Kronans Apotek har utvärderat hur påminnelser i form av så kallade push-notiser via företagets app har påverkat uthämtningen av läkemedel.

Patienter som fått påminnelser visade sig göra 16,6 procent fler uttag för receptens andra uttag, 19,2 procent fler för receptens tredje uttag och 22,7 procent fler för de fjärde uttagen.

Hela 265 206 påminnelsekunder deltog i kartläggningen, och de jämfördes med 7 781 036 kunder som inte använt tjänsten.

Andelen personer som fått påminnelser och som utnyttjade ut sitt andra uttag var 86,8 procent, att jämföra med 74,4 procent bland personer som inte fått påminnelser.

– Ett första steg i att förbättra läkemedelsanvändningen är att patienterna hämtar sina läkemedel. Kronans Apoteks app och manuellt inlagda påminnelser har i vår studie visat sig fungera bra, säger Anna Skarph, chefsapotekare på Kronan, i ett pressmeddelande.

– Detta är ett väldigt bra resultat som visar att påminnelser kan bidra till en bättre läkemedelsanvändning till nytta för patienten och samhället.

Andra läser