Gå till innehållet

När du använder denna sida accepterar du vår användning av cookies. Mer information.

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Värmland bryter med Apoex

Landstinget i Värmland har sagt upp avtalet med Apoex som skött läkemedelsförsörjningen sedan mars i år. Bolaget har ”inte haft den kapacitet som krävs för att klara uppdraget”, menar landstinget.

Landstinget meddelade nyligen beslutet på sin hemsida, där man skriver så här:

”Leverantören bryter mot avtalet på flera punkter och har fått möjlighet att åtgärda detta. Trots den senaste tidens förbättringar kvarstår fortfarande för stora brister för att landstinget ska anse att det fungerar tillfredsställande för verksamheten. Landstinget uppfattar att leverantören inte har haft den kapacitet som krävs för att klara uppdraget och leva upp till kravställd nivå. Uppsägningen gäller från den 18 oktober”.

Enligt vad Svensk Farmaci erfar är detta första gången som ett avtal om läkemedelsförsörjning mellan ett landsting och en privat aktör bryts på detta sätt.

Enligt en artikel i Nya Wermlandstidningen (NWT) fanns ett missnöje från landstingets sida med hur leveranserna sköttes redan från start.

– Vi hade överseende i början men det har inte blivit bättre, säger landstingets läkemedelschef Susanne Carlsson till NWT.

Problemen ska bland annat ha gällt sortimentshanteringen, och vid ett tillfälle uteblev en hel pall.

– Det har inte fått någon större påverkan på patienter. De har gjort förbättringar men inte tillräckligt, säger Susanne Carlsson till NWT.

Apoex har skyldighet att fortsätta leverera i sex månader efter uppsägningen. Parallellt görs en ny upphandling.

Svensk Farmaci har sökt företrädare för Apoex för kommentarer kring turerna i Värmland. Vi återkommer när vi fått svar.

Andra läser