Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Sverige och Danmark bör enas om Köpenhamn”

”Det är dags att vi från dansk och svensk sida går ihop och visar varför EMA-valet ska falla på Köpenhamn och inte Amsterdam eller Milano”. Det skriver politiker från Köpenhamn och Helsingborg gemensamt i den danska affärstidningen Börsen.

Skånska politiker – åtminstone kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg Peter Danielsson (M) – fortsätter att argumentera för att EMA bör placeras i Köpenhamn.

Detta är något som tidigare väckt kritik från den svenska kandidaturen.

”Det är dags att vi från dansk och svensk sida går ihop och visar varför EMA-valet ska falla på Köpenhamn och inte Amsterdam eller Milano”, skriver Peter Danielsson och Sophie Haestorp Andersen (S), regionrådsordförande i danska Region Hovedstaden, i ett debattinlägg tidningen Börsen där de bland annat framhåller Köpenhamns starka life science-miljö.

Medan den svenska EMA-kandidaturen stött på vissa motgångar, har den danska rankats högt av såväl EMA, EMA-personalen (femte plats) och i värderingar som denna av Charles River Associates och denna i Pharma Letter häromdagen.

Det danska förslaget innebär en placering av läkemedelsmyndigheten mycket nära Sverige, närmare bestämt i Ørestad tio minuter från Öresundsbrons fäste. Där har den danska regeringen reserverat ett av de nybyggda tornen i Copenhagen Towers, som ligger mitt emot läkemedelsföretaget Ferring. EMA får tillgång till lokalen hyresfritt i 20 år om den flyttar till Danmark.

Andra läser